Den hollandske faglige FNV presser på for at få et europæisk borgerinitiativ, der samler underskrifter for krav om EU-lovgivning på det sociale og arbejdsmarkedspolitiske område. På et møde i det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg Bruxelles sagde formanden for FNV’s byggesektion, Henk Van Der Kolk, at Europas sociale model er sat tilbage under krisen og nedskæringspolitikken i lande rammer lønmodtagerne i en sådan grad, at det må samle til modstand. Lønninger og indkomster er under pres, og et borgerinitiativ kunne tage de forhold op.
Generalsekretær Bernadette Ségol advarede mod at tage det ømfindtlige emne op, om det så var mindsteløn eller mindsteindkomst. Den europæiske fagbevægelse har haft det oppe, og debatten viste, at der er forskellige holdninger i medlemsorganisationerne i de forskellige lande til det spørgsmål. Samtidig påpegede hun, at EFS adskiller sig fra andre organisationer i det civile samfund ved at være mere end dem, fordi EFS på europæisk plan også kan forhandle.
Vi er en forhandlingsorganisation og ikke bare en græsrodsorganisation, sagde Bernadette Ségol.
Europæisk projekt i fare
Generalsekretæren pegede på, at EFS selv havde haft problemer med et borgerinitiativ, og at det krævede et enorm indsats at indsamle de nødvendige en million underskrifter til et muligt forslag. Samtidig var fagbevægelsen i gang med en række andre initiativer under krisen, hvor lønmodtagernes forhold var under pres.
Krisen i eurozonen blev stadigt alvorligere og tog en masse af EFS’ kræfter. Bernadette Ségol så en fare i, at euroen brød sammen. Men hun opfattede ikke, at alle lønmodtagerne i Europa så på den fare på samme måde. Det var svært for en lønmodtager i Tyskland at se, hvad den tyske politik med stor eksport og lille indenlandsk efterspørgsel betød for arbejdsløshed i Tyskland og deres forhold. Situationen var den samme i andre lande. Lønmodtagere så forskelligt på udviklingen. Men lønmodtagerne mærkede nedskæringer.
Brød eurozonen sammen, var det imidlertid sikkert, at det ville betyde tilbageslag for beskæftigelsen, de sociale forhold og endog geopolitisk. EFS tog faren op. Bernadette Ségol vil i den kommende tid møde en række af EU-landenes premierminister for at advare mod udviklingen og presse på for at få en anden krisepolitik.
Jeg vil møde premierministre gennem de faglige organisationer. Jeg prøver at møde så mange som muligt for at sige, at støtte fra fagbevægelsen til europæisk integration kun sker, hvis der er et socialt indhold, sagde Bernadette Ségol.
Kilde: fagligt.eu