Antallet af unge på tidsbestemte kontrakter er fordoblet de seneste år under krisen. Da der ikke synes nogen bedring på vej, er det i mange tilfælde den sidste udvej af arbejdsløsheden, finder FN’s arbejdsorganisation, ILO.
Chefen for ILO’s arbejdsmarkedsafdeling, Ekkehard Ernst, udtaler, at de tidsbestemte kontrakter især er øget blandt de unge under krisen. 70 procent af de unge arbejder nu på kontrakter, mens det kun gælder for 20 procent af de ældre.

I den nuværende situation vil mange unge helt sikkert se tidsbestemt arbejde som den eneste vej til arbejdsmarkedet og vil helt sikkert stadig konkurrere hårdt for at få de job. Så længe det økonomiske opsving ikke viser sig stærkere, vil situationen ikke ændre sig, siger Ekkehard Ernst.
De unges arbejdsløshed er steget dramatik, siden krisen satte sig fast. Siden 2007 er der ifølge ILO blevet fire millioner flere unge, der ikke kan finde et arbejde. I alt anslår ILO, at 75 millioner unge i hele verden er uden et job.
Arbejdsløsheden rammer ikke kun dem, der er uden uddannelse eller kun har en kortere. Også unge med en længerevarende uddannelse står uden arbejde. For dem er kortere lære- eller praktikperioder en mulighed, mener ILO.
De unge er i en Catch 22-situation
For både de kortuddannede og de, der har en længerevarende uddannelse, er situationen ofte, at de befinder sig i en Catch-22-situation. De kan ikke finde det første arbejde, fordi der er få job. Og de får ikke et af de få job, der trods alt er, fordi de ikke har joberfaring.
Det er for at komme ud over den knivtangssituation, at ILO ser muligheder i kortere læreperioder eller praktikpladser for unge veluddannede. Ordninger er indført i blandt andet Frankrig, men de unge har her ikke krav på løn og andre rettigheder, men får en bonus, hvis de er på en arbejdsplads i over to måneder. De må ikke udføre arbejde, som en fastansat normalt udfører, men de skal til gengæld have uddannelse i den tid, de er på arbejdspladsen.
Amerikanske erfaringer siger, at 60 procent af de unge, der har gennemført en betalt praktikperiode, bliver tilbudt et job bagefter mod kun 36 procent af dem, der ikke har været ude. Men kun 37 procent af dem, der havde en ubetalt periode, blev tilbudt et job.
ILO konkluderer, at de særlige praktikperioder må have et uddannelseselement med. De må ikke blive opfattet som skjult beskæftigelse.
Kontrakter kan være en fælde
Tidsbestemte kontrakter til de unge kan også have et element af udnyttelse, fordi de unge får lavere løn på kontrakterne end dem, der har de faste job.
Der kunne indføres skatteincitamenter, der giver bedre mulighed for, at unge bliver ansat under faste forhold, mener Ekkehard Ernst, der ser en opgave i at få reduceret forskellen i lønomkostningerne for fast ansatte og folk på tidsbestemte kontrakter.
De unge løber en risiko ved at tage tidsbestemt arbejde, fordi de kan ende med at fortsætte med sådanne kontrakter og dermed i mindre grad udvikle deres karrierer og få forbedre deres aflønninger, siger Ekkehard Ernst.
Han frygter, at krisen trækker ud, og at arbejdsgiverne fortsat holder sig tilbage med at ansætte de unge i faste stillinger, fordi den økonomiske usikkerhed i virksomhederne fortsætter.
Kilde: fagligt.eu