Man kan spille sammen to og to, tre og tre eller træne sammen med hele holdet. Nytænkning er for alle, og det kræver hverken boldøje eller sved på panden at blive rigtig god. Nogle minutters daglig træning og så er du klar til at skyde en skarp ide af sted, næste gang banen bliver kridtet op til forandring.
"Nytænkning kan sammenlignes med fodbold. Mange danskere sidder hjemme foran skærmen og er utroligt kloge på spillet. Men selvom de er dygtige til teorien, kan de ingenting, hvis du sætter dem ud på banen. Det samme gælder nytænkning. Det hjælper ikke at sætte sig ned og beslutte, at man skal være mere nytænkende, åbne for hinandens ideer og sige mindre nej. Det skal kropsliggøres gennem træning, "siger Christian Byrge fra Center for Uhæmmet Vidensanvendelse ved Ålborg Universitet.
Tackl rutinen
Formålet med Christian Byrges træningsprogram er at hjælpe mennesker til at bryde med deres vaner.
"Nytænkning handler om at få nye tanker i spil. Det behøver ikke nødvendigvis være i forhold til arbejdet. Det kan være, at man har brug for en idé til, hvordan man siger hej til én, man ikke har sagt hej til i lang tid, at man har brug for inspiration til aftensmad, eller til hvordan man skal fri til sin kæreste," siger Christian Byrge.
Nytænkning er derfor ikke altid et spørgsmål om at tænke radikalt nyt, men et redskab man kan bruge til at komme fri af rutinen.
"Nogle gange handler det bare om, at man sidder fast i en bestemt måde at gøre tingene på. Og her kan det være godt at tænke ud af boksen, så man måske får det bedre og bliver mere fri. Et eksempel kan være, at man altid har den samme diskussion med konen. Hvis du bliver i stand til at forestille dig, hvordan du kan reagere anderledes, kan det være, at du helt slipper for at diskutere i fremtiden," siger Christian Byrge.
På arbejdspladsen kan nytænknings-øvelser også have en gavnlig effekt blandt både ledere medarbejdere.
"Øvelserne vil efterhånden gøre de ansatte originale i deres tankegang, de vil få flere nye ideer og anderledes måder, at gøre tingene på. De bliver mere fleksible oppe i hovedet, og ændringer som eksempelvis en fyring vil ikke nødvendigvis betyde, at alle går i baglås. I stedet ser man måske nye muligheder. Det samme gør sig gældende, hvis man får en ny jobfunktion eller overtager en andens arbejde," siger Christian Byrge.
Kridt banen op
Som leder kan du være anfører for at skabe et mere nytænkende miljø på arbejdspladsen. Udgangspunktet for Christian Byrges projekt er, at nytænkning er mere praktisk end teoretisk funderet og derfor baseret på øvelser, som kan indføres på de fleste arbejdspladser.
"Kreativiteten skal trænes. Det kan ske ved, at de ansatte i en virksomhed stiller sig op enten to og to eller flere sammen i en gruppe. Træningen går så ud på, at de skal forestille sig et scenarie langt fra virkeligheden. Det kunne være, at der var sikkerhedsseler overalt i huse på fortov osv. Nu skal de man så forestille sig og diskutere, hvad det giver af muligheder i hverdagen. Et alternativ kunne være, at der ikke fandtes snørebånd, hvordan ville man så kunne lukke sine sko?," siger Christian Byrge.
Træningen er testet og har vist gode resultater
"Vi har testet vores øvelser i blandt andet i økonomiafdelingerne i Odense, Aalborg og Københavns kommuner. Og det krævede faktisk ikke meget af medarbejderne at træne. Nogle gjorde det i bussen eller i kaffepausen, og enkelte steder trænede alle de ansatte sammen lidt lige som fitness," siger Christian Byrge.
Formålet med øvelserne er imidlertid ikke at give de ansatte ideer, som de kan bruge direkte i arbejdet.
"Man skal være opmærksom på, at træningen ikke handler om at få konkrete og brugbare ideer. Den handler i højere grad om at blive bedre om at tænke i nye baner og være kreativ. Igen er det ligesom fodbold, du skyder bare mere præcist på mål i en kamp, hvis du har passet din træning," siger Christian Byrge.