Danmarks 98 kommuner har sparet meget mere end nødvendigt. Det fremgår af kommunernes regnskaber for 2011, der i dag er offentliggjort af Danmarks Statistik.
Tallene viser, at kommunerne har brugt 5,7 milliarder kroner mindre end budgetteret til serviceudgifter. Der er blandt andet blevet brugt 600 millioner kroner mindre på skoler og dagtilbud.
"Jeg er målløs over, at kommunerne sparer meget mere, end de faktisk selv har planlagt. Der lader til at være gået sport i den for kommunerne. Eller også er det udtryk for dårlig styring og massiv frygt for budgetsanktionerne", siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Før blev der brugt for mange penge
Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte har FTF længe fulgt udviklingen tæt. Og nu er billedet vendt helt på hovedet, vurderer Bente Sorgenfrey. I mange år kunne kommunerne nærmest ikke finde bremsen og brugte derfor for meget.
"Nu kan de ikke finde speederen og bruge de penge til velfærd, som de selv har vedtaget", siger FTF-formanden.
Kommunernes egen organisation KL peger selv på, at der er brugt mindre end planlagt, fordi pengene er sparet op til senere brug. Men der har også været mange fyringsrunder rundt omkring.
…nu bliver pengene ikke brugt
Ifølge Danmarks Statistik var der således 14.000 færre job i den kommunale sektor ved udgangen af 2011 sammenlignet med året før.
"Medarbejdere og ledere har virkeligt holdt for i de sidste års massive spareøvelser. Mange har mistet deres job, mens de tilbageværende kolleger skal løbe endnu hurtigere. Og borgerne oplever serviceforringelser," siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Både borgere og medarbejdere sidder derfor tilbage med en mærkelig smag i munden, når det nu viser sig, at mange af fyringerne og forringelserne slet ikke var nødvendige i forhold til budgettet. Det skaber en voldsom utryghed, som bestemt heller ikke gavner vækstudsigterne i hele samfundet".