Til stede: Finland, Norge, Sverige, Frankrig, Portugal, Belgien, Danmark, Polen, Østrig, Storbritannien, Tyskland, Ungarn, Rumænien, Holland

Pkt. 1: Formalia
Referat blev godkendt med tilføjelsen: at Carin Neandro (Sverige) og Inge Kaufmann (Tyskland) har forladt Eurocadres, da de har fået nye opgaver i deres respektive organisationer.

Agendaen blev godkendt med tilføjelse af et punkt om mødet med det danske EU-formandsskab den 1.3.2012, hvor Carlo deltog, men ikke talte. ETUC fokuserede på de fiskale betingelser og bad om fokus på vækst (ikke kun besparelser, som ellers var EU’s svar på den økonomiske krise).

Pkt. 2: Nyt fra de forskellige lande, blev udsat til 13/4 (hvor FTF har forfald)

Pkt. 3: Opinions and Positions
For alle positions er den praktiske procedure, at de forelægges og debatteres nu og derefter kan de enkelte lande kommentere på dem indtil 4.5.2012. Kommentarer indsendes til sekretariatet.

Mental health as a part of EU occupational and health strategy 2013-2020, fremlagt af Markus/Akava. Et forsøg på at få større fokus på psykisk arbejdsmiljø, vold og chikane samt forbedringer af et direktiv. Diskussion om relevansen af at nævne uddannelsen af arbejdstilsyn, fordi det er forskelligt fra land til land om deres kompetencer er tilstrækkelige.

Til gengæld er det relevant at få fokus på lederens muligheder. Norge fremhæver vigtigheden af at have en holdning, når man ser på et pres der er på arbejdsmiljøet i en økonomisk krisetid. Måske henvise til ILO-konventioner der understøtter vores tilgang? Tyskland nævner udbrændthed som en særlig udfordring, som bl.a. Kommer af at man som leder ikke har fri, når man har fri fordi man er til rådighed pr. iPhone. Sverige nævner det særlige pres på ledere, der arbejder i politiske organisationer, herunder særligt det offentlige, fordi servicering af politikere giver særlige beregnelige vilkår.

Danmark er skeptisk ift. om det er politisk forsvarligt at lukke op for debat om dette direktiv lige nu, hvor situationen er meget følsom, da arbejdsmiljøområdet er under stærkt pres fra andre for at blive løsnet op. Papiret tilrettes og sendes i høring.

P&M’s groups and intellectual property rights in view of EU level harmonizing. Den digitale dagsorden er et af flagskibsinitiativerne i EU 2020. Copyright og forfatterrettigheder er vigtigst for P&M’s. Også vigtigt at evt. EU harmonisering ikke forringer eksisterende vilkår i medlemslandene (fx har Norden allerede stærk beskyttelse). Belgien ønskede en bredere beskrivelse/definition af hvad der beskyttes og hvad der omfattes af transfer.

Der udspandt sig en længere debat om hvad der var omfattet og hvad arbejdsgiveren kunne råde over. I Tyskland har personer der ønsker totalt frit internet dannet et politisk parti og har en ikke ubetydelig opbakning i befolkningen, hvordan tager vi højde for de nye generationers tænkegang i vores position, uden at tillade frihed for alt.

White paper ”an agenda for adequate, safe and sustainable pensions". Papiret om pension er der mange meninger om, da der er stor forskel landene i mellem og bl.a. Frankrig er stærkt imod forhøjelse af pensionsalderen. Finland er også bekymret, Østrig er bekymret over at papiret forholder sig ret ensidigt til forhøjet pensionsalderen og ikke andet (pensionsniveau ift. lønnen som er vidt forskelligt i Øst- og Vesteuropa nemlig 25 % mod 60-80 %). Italien mener Improvement of working Life skal udfoldes. Der er enighed om at en evt. europæiske model skal tillade forskelle medlemslandene imellem. Et tilrettet papir vil blive forelagt EXC på mødet i juni 2012.

Pkt. 5: Projekter
Generelt: Det blev påpeget at det altid er vanskeligt at skaffe interesserede deltagere til workshops, især hvis man også skal rejse for at deltage. Det kan overvejes at mødes virtuelt (video-workshop) for at spare rejsetid.

Projekter i drift:
Industrial relations for EU excellence in research sector. Workshop afholdes i Berlin 15. Og 16. maj 2012  (uden oversættelse) med allerede mange tilmeldte (og man ønsker sig at Spanien, Holland, UK, Norge, Danmark også melder sig). Det er vist mest et AC anliggende. Man håber at temaet kan udvides til at indgå i den sociale dialog på europæisk niveau.

Improving the Representation of self-employed women with P&M’s. Fokusgruppeinterviews er planlagt i 5 lande og vil være gennemført inden næste styregruppemøde i september 2012. Sverige pegede på at spørgeskema var tidskrævende at svare på, så det burde modificeres, hvis vi vil have de skal svare. Det vil styregruppe få forskerne til at kigge på.

Projekter på vej:
Aldersdiversitet (April 2012): Man anmodede om flere deltagere til projektet on aldersdiversitet, en organisation der kan arrangere workshop i eget land og andre der blot bidrager med viden. Det haster, da der skal søges i denne måned. Ludo og Agnieska er ansvarlige for projektet i sekretariatet og forslag kan sendes til dem. Østrig havde ikke mulighed. Sverige/Norge/Danmark kan have materiale der kan indgå man kan ikke organisere workshop. I DK vil vi afvente om projektet godkendes inden der sendes materiale.

IT’s indflydelse på P&M’s arbejdssituation(September 2012), Intellectual property-rigths (September 2012). Flere er interesserede i dette projekt som både skal have fokus på definition (som gives lovgivningsmæssigt) og hvordan det praktiseres på arbejdspladserne som må ske gennem social dialog.

Databeskyttelsesprojektet er lagt på is i Finland, som foreslog det, da der ikke er prioritering af emnet med tildeling af ressourcer i eget bagland.

Pkt. 6: Finansielle situation
Regnskab 2011: Supportprogrammer indbragte ca. 117.000 euro (budgetteret til 140.000 euro).

Budget for 2012 fremlagt: Foreslået at supportprogrammet budgetteres til at indbringe 120.000 euro (=2011) fremfor de oprindelige 140.000 euro, som 2011 viste var umuligt at nå. Det økonomiske regnskab (uden in-kind-midler) balancerer omkring 415.000 euro, hvor hovedparten af indtægterne kommer fra projekterne. Der er allerede kommet en del penge fra supportprogrammet (44.000 euro), FTF har betalt. Budgettet blev godkendt.

Nyt kontingentsystem blev diskuteret, der skal være en foreløbig afklaring fra medlemslandene til mødet i juni (4 spørgsmål der skal meldes tilbage på, jf. mail fra Carlo fra februar 2012). Beslutningen skal først endelig besluttes på kongressen i 2013. Frankrig har diskuteret det og er ikke glade for det nye forslag, da der ikke er gennemsigtig i ift. hvorledes man når frem til at der skal være forskel på kontingentet.

Man er enig i, at Østlandene skal have særlige vilkår men man har tilsyneladende taget udgangspunkt i den gamle (uforklarlige) forskel, så Danmark/Holland/Belgien m.fl. betaler mindre pr. medlem end Frankrig. Man vil ikke skabe et nyt system baseret på gamle uforklarligheder. Danmark er som udgangspunkt ikke interesseret i at betale mere end i dag, men i at dem som ikke bidrager begynder at bidrage til fællesskabet.

Øvrige dele af dagsorden udsat til fredag.