Kina indførte sidste år en ny sikkerhedslovgivning, der reelt satte en stopper for ”et land – to systemer”, som har været kendetegnende for Hong Kong siden landet blev en del af Kina i 1997.

I fredags blev der fældet dom over en række af Hong Kongs mest prominente demokratiforkæmpere for at have organiseret pro-demokratidemonstrationer i august 2019.

Blandt de dømte er Lee Cheuk Yan, generalsekretæren i FH’s søsterorganisation ”Hong Kong Federation of Trade Unions”. Lee blev sammenlagt idømt 18 måneders fængsel.

lee cheuk yan
Lee Cheuk Yan er 64 år gammel og har tidligere været indvalgt i Hong Kongs parlament. Han har også stået i spidsen for de årlige markeringer af massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Kort før dommen blev afsagt udtalte Lee Cheuk Yan, at han var parat til at modtage sin straf:

”Jeg er stolt over at kunne gå sammen med Hong Kong’s befolkning på vejen mod demokrati. Jeg vil dedikere sangen ”You’ll Never Walk Alone” til folk i Hong Kong. Vi vil gå sammen, selv i mørke med håb i vore hjerter”.

I en kommentar til dommen udtaler FH’s næstformand, Bente Sorgenfrey, at hun ser med stor alvor på Kinas ageren i Hong Kong.

Dommen over Lee Cheuk Yan og de andre fremtrædende medlemmer af Hong Kong’s demokratibevægelse er et stort skridt væk fra ytringsfrihed og andre helt grundlæggende frihedsrettigheder. EU må svare igen

Bente Sorgenfrey

”Dommen over Lee Cheuk Yan og de andre fremtrædende medlemmer af Hong Kong’s demokratibevægelse er et stort skridt væk fra ytringsfrihed og andre helt grundlæggende frihedsrettigheder. EU må svare igen”.

Generalsekretæren i ITUC, Sharan Burrow udtaler i forbindelse med dommen, at Lee Cheuk Yan og de andre fængslede er politiske fanger i Kinas marionetdukke regime i Hong Kong:

”Styret knuser de grundlæggende rettigheder for at tilfredsstille Beijing. International fagbevægelse vil fortsætte med at støtte demokratibevægelsen i Hong Kong”.

Lee Cheuk Yan er 64 år gammel og har tidligere været indvalgt i Hong Kongs parlament. Han har også stået i spidsen for de årlige markeringer af massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989.