Hvideruslands demokratiske leder Sviatlana Tsikhanouskaya er blevet tildelt dagbladet Politikens Frihedspris 2020.

Under sit besøg i København for at modtage prisen har Tsikhanouskaya haft flere lejligheder til at møde FH’s næstformand Bente Sorgenfrey, bl.a. her til morgen, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod var vært for et møde, der havde fokus på demokrati og menneskerettigheder i Belarus (Hviderusland).

Det er helt uacceptabelt det der sker i Belarus i øjeblikket. Fængsling og forfølgelse af fredelige demonstranter, blandt andet mange fagforeningsfolk

Bente Sorgenfrey

”Jeg var utrolig glad for at møde Tsikhanouskaya. Sammen med Veronika Tsepkalo og Maria Kolesnikova står hun i spidsen for en fredelig folkelig protest mod præsidentvalget, som fandt sted den 9. august.”

Tsikhanouskaya var kandidat til præsidentvalget – en rolle hun overtog fra sin mand. Han var kandidat til præsidentvalget, men blev tilbage i maj måned arresteret, og han sidder fortsat fængslet.

Stærk international opbakning til den frie og uafhængige fagbevægelse

Bente Sorgenfrey havde på et privat møde mulighed for at informere Sviatlana Tsikhanouskaya om den stærke internationale opbakning, der er til den frie og uafhængige fagbevægelse i Belarus.

”Det er helt uacceptabelt, det der sker i Belarus i øjeblikket. Fængsling og forfølgelse af fredelige demonstranter, blandt andet mange fagforeningsfolk. Jeg har tidligere haft lejlighed til at rejse vores kritik over for Belarus ambassadør.

Det er vigtigt at understrege, at vi har fuld respekt for, at befolkningen i Belarus selv skal bestemme deres fremtid, men det skal ske ved frie og retfærdige valg, som Sviatlana Tsikhanouskaya kræver.

De skal være transparente og der skal være internationale observatører, som kan overvåge valget”, sagde Bente Sorgenfrey på mødet med Belarus oppositionsleder”.