125 danskere mødte op i LO’s kantine efter fyraften i onsdags for at stille spørgsmål til førstenæstformand Frans Timmermans. Og næsten 7.000 fulgte med på livestreamingen. Så det var ikke interesse, det skortede på – ej heller spørgsmålene, der handlede om alt lige fra skat til menneskerettigheder. I kantinen var der også en rumænsk ingeniør, som fik mulighed for at spørge til EU’s planer for at undgå diskrimination på arbejdsmarkedet mellem forskellige nationaliteter.

– Hvis folk vil bevæge sig rundt i EU for at arbejde skal det ikke være af nødvendighed. Det skal være, fordi de tænker, at det kunne være interessant. Dem, der rejser i dag, gør det ikke, fordi de synes, at det kunne være rart. De ville helst blive i deres eget land, hvor de har venner og familie. I Polen er der vækst og lønstigninger, så mønstret er begyndt at ændre sig, svarede Frans Timmermans, og tilføjede:

– Med kunstig intelligens og automatisering ændrer jobbene sig. De bliver mere kreative, der bliver brug for opfindelser og udvikling. Men det er ikke alle, der er kreative, så udfordringen handler om at finde ud af, hvordan vi tager os af dem, der ikke er det. Hvordan skaber vi et Europa, hvor der er plads til alle og ikke kun højtuddannede og ingeniører? Det er det, vi skal finde ud af.

Hvis du ikke var til arrangementet eller så livestreamingen, så kan du se borgerdialogen her