Regeringen, De Radikale, DF og S er enige om en ny aftale om såkaldte platformsvirksomheder som fx Airbnb.
Aftalen skal via 10 initiativer øge muligheden for, at platformsøkonomien kan udvikle sig samt stramme skattekontrollen, bl.a. via automatisk indberetning til SKAT. Der afsættes 10 mio. kr. til målrettet skattekontrol af platformsøkonomiske virksomheder.
Hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, roser aftalen og nedsættelsen af et deleøkonomisk råd som bl.a. skal rådgive erhvervsministeren i forhold til udviklingen på området. Rådet skal bestå af bl.a. arbejdsmarkedets parter.
”Den nye aftale tager et skridt mod bedre styr på skatten for platformsvirksomhedernes brugere, og det er virkelig tiltrængt. Desværre skal vi vente til 2021 på den endelige løsning. Jeg havde gerne set, at det gik hurtigere med at udvikle og udbrede den automatiske indberetning af skat”, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.
Årsagen er, at den tekniske løsning først skønnes at være færdigudviklet til brug for indkomståret 2021. Brugen af platforme til at organisere køb og salg af varer og tjenester og formidling af arbejdskraft vil dog stige betydeligt de kommende år.
”Vi har behov for obligatoriske og effektive løsninger, som allerede nu kan dæmme op for de vilde vest-tilstande, som flere platforme har kunnet operere under. Det vil fagbevægelsen se frem til at diskutere i det kommende deleøkonomiske råd”, siger Bente Sorgenfrey.
FTF ser desuden muligheder i forslaget om at eksperimentere med crowdfunding i forbindelse med Vækstfondens arbejde, så danske iværksættere og virksomheder kan kombinere Vækstfondens eksisterende produkter med privat finansiering fra online låneplatforme og derved få adgang til nye innovative finansieringsmuligheder.