“Frie og reelle forhandlinger er en forudsætning for den danske model. Bogen er derfor nedslående læsning for os, som tror på den danske arbejdsmarkedsmodel. Bogen understreger, at vi har brug for en fornyet diskussion af, hvordan vi fremover sikrer frie og fair forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked”. Det siger FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, som en kommentar til den nye bog “Søren og Mette i benlås”.
Bogen beskriver, hvordan regeringen via en særlig arbejdsgruppe formår at hemmeligholde forberedelserne af den konflikt, som regeringen skulle bruge til at finansiere sin skolereform med. En konstruktion som selv Ombudsmanden måtte strække våben over for, uagtet at han ikke var overbevist om, at der var tale om rent trav.

På baggrund af eksisterende kilder og nye interviews afdækkes, hvordan folketingspartierne tages i ed lang tid før, man indledte forhandlingerne, ligesom regeringstoppen meget håndfast forsøgte at stoppe et hvert forsøg på at komme lærerne i møde.
Blandt andet kan man læse Kristian Thulesen Dahls oplevelse af et kort møde med Helle Thorning tilbage i oktober 2012, hvor statsministeren havde spurgte, om Dansk Folkeparti ville støtte et forventet regeringsindgreb til foråret:
“Så var samtalen slut, men fra oktober vidste jeg, at det hele var lagt til rette på forhånd, og lærerne ikke havde noget at forhandle om”.
Det samme billede af, at hele forløbet var planlagt og afgjort på forhånd kommer fra SF’s daværende formand Annette Wilhelmsen, som til bogen udtaler sig om et omdiskuteret interview Helle Thorning gav til Politiken:
“Jeg blev næsten lettet, da jeg læste interviewet med Thorning, for nu sagde hun endelig tingene, som de var. Lockouten af lærerne var regeringens beslutning.”
Søren og Mette i benlås udkommer i næste uge fra Politikens forlag.