Et hårdt fysisk arbejde mere end fordobler risikoen for et dårligt fysisk helbred, selv når der tages højde for faktorer som kost, rygning, alkohol, motion og søvn. Det dårlige helbred betyder helt konkret, at de har flere smerter, tager flere piller og har sværere ved at holde frem til pensionsalderen. Det slår en ny undersøgelse fast, som LO har fået lavet i samarbejde med Epinion.

? Rengøringsassistenten, industriteknikeren og lastbilchaufføren rammes hårdere end akademikeren. Det er helt skævt. De faglærte og ufaglærte slider og slæber, og det går ud over deres helbred. Hvordan kan regeringen acceptere, at hverdagen ødelægges for hårdtarbejdende mennesker? Når man har knoklet et helt liv, har man ret til et godt liv. Og til en værdig alderdom. Men med daglige smerter, dårligere livskvalitet og kortere tid med børnebørnene, er det alt andet end værdigt. Det kan vi simpelthen ikke byde hinanden, siger Morten Skov Christiansen.

Ret til en værdig alderdom
Regeringen har taget planerne om en hævet pensionsalder af bordet efter massivt opråb fra lønmodtagerne og fagbevægelsen, der frygtede konsekvenserne for de mange nedslidte på arbejdsmarkedet. Problemet er dog langt fra løst, når hver tredje med et fysisk belastende arbejdsmiljø ikke forventer at kunne blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen, mener Morten Skov Christiansen, LO-næstformand.

? Kristian Jensen kaldte nedslidte for ?en myte?. Flere borgerlige politikere og arbejdsgiverorganisationer har samtidig haft travlt med at fralægge sig ansvaret og negligere arbejdsmiljøets betydning for lønmodtagernes helbred. Det er et kæmpe problem, at de ikke anerkender, at det hårde fysiske og psykiske arbejdsmiljø også har alvorlige konsekvenser for LO-lønmodtagerne.

Livsfarlige besparelser
At et hårdt arbejdsliv fordobler risikoen for et dårligt helbred står i stærk kontrast til den faldende bevilling til arbejdsmiljøindsatsen, mener LO-næstformanden.

Bevillingerne til arbejdsmiljøindsatsen er faldet drastisk over de seneste ti år, og det er særligt gået ud over Arbejdstilsynet, der ved sidste finanslov blev beskåret med 20 procent. Der er udsigt til yderligere besparelser de kommende år.

? Når over halvdelen af lønmodtagerne med hårdt fysisk arbejde er begrænset i deres dagligdag, og når hver fjerde 3F?er er enten førtidspensioneret eller begravet inden deres 60 års fødselsdag, så er regeringen nødt til at se den barske sandhed i øjnene: Deres besparelser på arbejdsmiljøet er simpelthen livsfarligt, siger Morten Skov Christiansen.

? Vi er nødt til at investere i bedre forhold på arbejdspladsen. Et sundt og sikkert arbejdsmiljø er fuldstændig afgørende for, at LO-lønmodtagerne kan holde til at gå på arbejde ? og holde til pensionsalderen. Det kræver investeringer i arbejdsmiljø og uddannelse, så vi kan sikre, at alle lønmodtagere kan holde frem til pensionsalderen. Regeringen skylder. Vi har altså ikke råd til at vente.

 

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.