Regeringens forslag til nye regler for frivilligt arbejde vil åbenlyst føre til mere fortrængning og konkurrenceforvridning, mener Ejner K. Holst.

? Vi er forundrede over, at regeringen kan præsentere dette ganske vidtgående forslag, der må siges at være en mærkbar lempelse af reglerne. Forslaget ligger tæt op ad den forsøgsordning, der har været gældende i to år, hvor evalueringen har vist, at ledigheden forlænges for dem, som udøver frivilligt arbejde under ordningen. Det er til ugunst for de arbejdsløse, for samfundsøkonomien og for dem, der fortrænges fra deres ordinære job på de områder, hvor frivillige kommer ind, siger Ejner K. Holst.

Han understreger, at LO har stor sympati for det frivillige arbejde ? men allerede med de nuværende regler er der ganske gode muligheder for at engagere sig fx som frivillig idrætstræner. Med det nye forslag, vil hensynet til, om det er primær drift, vedligeholdelse eller øvrige opgaver, blive fjernet ? og samtidig hæves timetallet for fradraget i det frivillige arbejde fra 4 til 10 timer.

?  Ændringerne betyder, at langt flere vil blive fortrængt fra deres ordinære jobs, når arbejdsgiverne kan anvende gratis arbejdskraft i stedet. Der vil være tale om en helt ulige konkurrence mellem de virksomheder, der benytter sig af frivillig arbejdskraft, og dem, som ikke gør. Samtidig er vi bekymrede for, at visse virksomheder vil misbruge de mere frie rammer for frivilligt arbejde som en slags prøveperiode og betingelse for at kunne indgå i en eventuel virksomhedspraktik, siger Ejner K. Holst.

[mesa_employees employee=”2703″ department=”0″ /]

For yderligere spørgsmål, kontakt LO-næstformand Ejner K. Holst på tlf. 2024 1685.