? Jeg synes, at politikerne bør skynde sig at få gennemført anbefalingerne hurtigst muligt, så de atypisk ansatte kan få gavn af forbedringerne så hurtigt som muligt, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Modellen indebærer, at flere honorarmodtagere, bijobbere og freelancere vil få lønmodtagerstatus i dagpengesystemet. Indtil nu er de ofte blevet opfattet som selvstændige virksomhedsdrivende, og det er gået ud over deres dækning i tilfælde af arbejdsløshed.

Det vil anbefalingerne lave om på. Det skyldes, at en aktivitet fremover kun vil være selvstændig, hvis den beskattes som overskud fra selvstændig virksomhed.

Samtidig vil selvstændige aktiviteter og lønmodtageraktiviteter kunne sammenlægges, således at bijobbere, honorarmodtagere og freelancere, som udøver begge aktiviteter, hurtigere vil kunne optjene dagpengeret. Det løser den udfordring, at denne gruppe i dag er længere tid om at optjene deres dagpengeret, fordi det foregår i to forskellige spor.

De nye regler bliver også nemmere at forstå for lønmodtagerne, fordi der så vidt muligt bygges på objektive kriterier frem for skønsmæssige vurderinger. Det vil betyde, at færre kommer i klemme i dagpengesystemet, fordi de ikke har forstået de komplicerede regler.

? Grundlæggende kan dagpengesystemet for selvstændige komme til at ligne dagpengesystemet for lønmodtagere med de her anbefalinger. Det er der god logik i, for grupperne bør behandles lige, siger Ejner K. Holst.

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.