Styringshelvede, ekstrem-styring, jungle…
På FTF’s temasession på Velfærdens Innovationsdag i går sparede ledelsesekspert Hanne Dorthe Sørensen ikke på de krasse betegnelser for den styringsmodel, som hun selv som ansat i centraladministrationen på Slotsholmen var med til at udbrede i den offentlige sektor tilbage i 1990’erne.
"Der ER masser af guf i målstyring. Men dengang blev vi så begejstrede for det, at vi hældte mål ud over det hele. Og undervejs gik noget væsentlig tabt; nemlig at målstyringen skulle have fungeret i samklang med at evaluere effekt, fx ude hos borgerne", sagde hun.

Hanne Dorthe Sørensen kaldte det med et glimt i øjet og humoristisk underdrivelse for en ‘utilsigtet hændelse’, at målstyringen i den offentlige sektor på den måde gik i selvsving, og nærmest blev et mål i sig selv.
"Nu skal der ryddes op i den jungle, vi har fået skabt. Der er meget at komme efter; Vi skal smide det ud, som vi ikke er sikre på, og til gengæld beholde det, der har den ønskede effekt. For noget er værd at beholde: Fy-ordet på tre bogstaver (NPM, New Public Management, red) har faktisk også gode sider", sagde hun.
Kan stoppes med dialog
Ifølge Hanne Dorthe Sørensen var New Public Management nemlig oprindeligt tænkt som et decentraliseringsprojekt – der bare endte med at blive til det modsatte: centralisering og hård målstyring.

"Det var meningen, at den lokale ledelse via en bedre forretningsforståelse skulle virke som en drivkraft for innovation. NPM var altså faktisk ikke, som det endte i Danmark, et centraliseringsprojekt men det modsatte – et decentraliseringsprojekt", sagde hun.
Hanne Dorthe Sørensens budskab var, at det ‘styringshelvede’, som har været i udbrud, kan stoppes med dialog.
"Vi har hidtil prøvet at ‘excel-arke’ os ud af det. Det dur ikke – det er helt nødvendigt med dialog mellem alle lag: Medarbejdere, mellemledere, topledere og politikere", sagde hun.
Mellemledere skal turde kritisere opad
Konkret kom hun med en række råd til både topledere, mellemleder og medarbejdere baseret på sine egne oplevelser som rådgiver.

Et råd til mellemlederne var bl.a. at undgå at ‘de-koble’, dvs.at man som mellemleder spiller med på diverse styringstiltag fra topledelsen, men kun på skrømt – fordi man samtidig taler tiltagene ned overfor medarbejderne. Medarbejderne gennemskuer det, og det skaber dårlig energi rent mentalt, lød Hanne Dorthe Sørensens budskab.
‘Led opad’ var et andet centralt råd til mellemlederne. Det betyder, at mellemlederen skal turde at være besværlig og udfordre initiativer fra topledelsen, som ikke fungerer i virkeligheden.

"Det gør mellemlederne for lidt i dag. Mange af dem er usikre på, hvad de kan tillade sig overfor topledelsen. Men hvis vi skal have ryddet op i den dårlige styring af den offentlige sektor, er det nødvendigt, at mellemlederne tør gøre topledelsen opmærksom på, når et velment styringstiltag ikke fungerer, ved fx i praksis at føre til regulært tidsspilde", sagde Hanne Dorthe Sørensen.
Hun opfordrede også mellemlederne til at prioritere at være med til at skabe nye og mere meningsfulde former for værdibaseret styring.
Medarbejdere: Hjælp jeres ledere
Hanne Dorthe Sørensens råd til medarbejderne i arbejdet for en ny styring af den offentlige sektor var bl.a.:

"Vær nysgerrig på, hvad ledelsens intentioner ift. styring og dokumentation er – og hjælp lederne med at finde nye former for dokumentation, der igen skal bruges til alternative måder at styre på".
Vigtigt at måle på det rigtige
Hanne Dorthe Sørensens oplæg blev efterfølgende debatteret af en panel bestående af Søren S. Kjær, kommunaldirektør i Sorø Kommune, Martina Jürs, næstformand i Danske Bioanalytikere, Irene Hesselbjerg, DSR’s Lederforening og Anders Liltorp, formand for Rødovre Lærerforening.

Martina Jürs understregede vigtigheden af at måle på det rigtige, når man snakker ny styring af den offentlige sektor. Og kom med et konkret eksempel fra bioanalytikernes virkelighed:
"I stedet for at have et måltal på max 30 minutters ventetid og måle på, om 87% af patienterne kommer igennem laboratoriet på en halv time, ville det måske være vigtigere at måle på, at laboratoriet ikke bliver en flaskehals", sagde hun.