Vi har en regering, som siger, at den har fokus på kvalitet i uddannelserne. Alligevel skal professionshøjskolerne frem til 2020 spare knap 1,2 mia. kr. og må derfor nedlægge omkring 750 stillinger.
På samme måde får besparelserne konsekvenser på de andre videregående uddannelsesinstitutioner, der skal spare årligt to procent til og med 2020. Det lyder måske ikke af meget, men vi skal faktisk aflevere samlet set 10 procent af vores bevillinger. De penge kan stort set kun findes ét sted, nemlig på uddannelserne. Og det er besparelser, som kommer oven i tidligere års nedskæringer. Danske Professionshøjskoler har beregnet, at taksterne til undervisning gennemsnitligt er faldet med 10 pct. over de seneste 10 år. 
Det kan simpelt hen ikke lade sig gøre, uden at det kan mærkes på kvaliteten.
Vi, som er bestyrelsesmedlemmer på en række erhvervsakademier og professionshøjskoler, er lige som regeringen optaget af kvalitet i uddannelserne. Det er det, vi arbejder med i hverdagen på vores institutioner. Vi uddanner til vigtige funktioner i samfundet: sygeplejersker, lærere, pædagoger, socialrådgivere, finansfolk, it-professionelle og mange flere. Det er vigtigt, at vores dimittender får en god grunduddannelse, og at de fagprofessionelle fra praksis kan få nye viden af høj kvalitet fyldt på undervejs i arbejdslivet. Hvis vi slækker på kvaliteten, risikerer vi konsekvenser i form af dårligere undervisning, pleje og behandling, for nu at nævne nogle eksempler. Innovation og effektivisering af den offentlige sektor gør det helt nødvendigt at både uddannelserne og den enkelte medarbejder udvikles løbende.
Kvalitet i uddannelserne er et bredt begreb. Erhvervsakademiuddannelserne og professionsbacheloruddannelserne består både af teoretisk undervisning og af praktik, og der skal være kvalitet hele vejen rundt. Det stiller krav til undervisere, til vejledning og til praktikstederne. Vi oplever, at der spares på det hele: Undervisningstimer. Feedback til de studerende. Uddannede praktikvejledere. Praktikbesøg der afløses af telefonsamtaler. Højere priser på efter- og videreuddannelse.
Regeringen giver os med de udmeldte besparelser dårlige betingelser for at lykkes med opgaven. Vi opfordrer derfor til, at procentbesparelserne erstattet af investering i uddannelserne.