Et helt nyt projekt har netop slået dørene- og jobdatabasen – op for nyuddannede unge i Norden. Nordisk Jobstart+, som projektet hedder, tilbyder hjælp til at finde job og bolig i Norden til unge mellem 20 og 30 år, der netop har afsluttet en videregående uddannelse.
Geografisk omfatter projektet mere præcis de regioner, der støder ud til Øresund, Kattegat og Skagerrak, dvs. Sydnorge, Vestsverige og Danmark undtaget region Syddanmark.
Ved hjælp af en splinterny job-database og personlig rådgivning tilbyder Jobstart+ de unge dimittender at finde et job, der matcher deres kvalifikationer i Norge, Danmark eller Sverige. Samtidig giver projektet, der er støttet af EU, virksomheder chancen for gratis at rekruttere fra en pulje af t kvalitetsarbejdskraft.
Nordisk Jobstart+ tilbyder en pakke, der består af:
· Gratis kompetencegivende to-ugers kursus i Malmø og København
· Hjælp til at finde bolig nær ny arbejdsplads
· Hjælp til praktiske udfordringer ved flytning fx forsikring, a-kasse eller bankskifte
· Gratis fritids- og kulturpakke
· Erfaringsudveksling, sprogudvikling og kulturforståelse

For eksempel kan de unge få hjælp til at udforme CV og jobansøgninger. Ifølge Morten Meyer Jørgensen, projektleder på Nordisk Jobstart+, lægger man vægt på lidt andre ting i en ansøgning i de andre nordiske lande, end man gør i Danmark, ligesom jargonen generelt er lidt anderledes.
Ny database
Centralt i projektet er den store nystartede jobdatabase nordiskjobstart.org, hvor man har samlet alle job til unge med en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse i Norge, DK og Sverige. Det er gratis at bruge databasen. Når man har fået tilbudt et job, kan man få hjælp af de ansatte hos Nordisk Jobstart+ med at finde et sted at bo, og praktiske ting som at få åbnet bankkonto, få tegnet en forsikring og koordineret med AF i Danmark, så man ikke mister dagpenge.

Morten Meyer Jørgensen, forventer, at omkring 600 unge vil deltage i Nordisk Jobstart+, der løber som projekt frem til marts 2019. Målet er, at 70 procent af de unge, der henvender sig til projektet, får tilbudt et job i udlandet.
"Vi forventer, at projektet får betydning for pendling og bosætning især i Skåneområdet. Den største gruppe kommer nok til at arbejde i Øresundsregionen, især i Malmø", siger Morten Meyer Jørgensen.
Projektet er forankret hos omkring 60 forskellige aktører, fx a-kasser og arbejdsformidlinger i alle tre lande samt store rekrutteringsvirksomheder og uddannelsesinstitutioner.