Hvis vi ikke investerer flere penge i uddannelse og opkvalificering af medarbejderne frem mod 2025, vil der være stor mangel på faglært arbejdskraft og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser. Samtidig vil der være et overskud af personer med en lang videregående uddannelse.
Det var der massiv enighed om ved Folkemødets første debat i Folkets Hus, hvor LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey havde inviteret folketingspolitikerne Mattias Tesfaye (S) og Jakob Engel-Schmidt (V), samt Dansk Arbejdsgiverforenings direktør, Jakob Holbraad, til at diskutere "Danmark 2025”.
”Vi mangler 50-60.000 faglærte om ti år, og det er afgørende for virksomhederne og samfundet, at vi får uddannet flere, og at virksomhederne i den forbindelse tager flere elever og opretter flere praktikpladser – specielt på de områder, hvor vi vil mangle faglærte”, sagde Jakob Holbraad.
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, understregede, at der er sket markant fald i efter- og videreuddannelsen af medarbejderne, hvilket er nødvendigt at komme i gang med at diskutere i de igangværende trepartsforhandlinger. Samtidig kritiserede hun de partier i Folketinget, der netop har besluttet, at man kun kan få en statsbetalt uddannelse.
”Hvorfor ikke lade pædagogen uddanne sig til sygeplejerske, når der nu er mangel på sygeplejersker? Uddannelse er afgørende, så vi kan løfte velfærd og innovation i både den offentlige og private sektor, så lad dog folk udnytte deres evner og skifte branche via en ny videregående uddannelse i stedet for at afskære dem fra at tage en ny uddannelse ved at indføre mere brugerbetaling”. 
LO-formand Lizette Risgaard fastslog, at der er brug for en massiv uddannelsesindsats, og at der ikke er råd til skattelettelser.
”Vi skal investere i nye job, vækst og uddannelse. Og nej; der er ikke råd til skattelettelser – hverken i toppen eller bunden", sagde Lizette Risgaard.


S: Lad os få de ledige i job via uddannelse
Socialdemokraternes Mattias Tesfaye (MF) vil have ledige danskere i job frem for at få flere udenlandske arbejdere til landet.
”Det går godt, og mange faglærte er i arbejde, fx murere, maskinarbejdere, smede, sygeplejersker og politibetjente, er der mangel på, med meget lav ledighed. Men på sigt er det uholdbart med mangel på arbejdskraft, og der må gøres noget. Ønsker vi at importere folk fra Østeuropa til de her job, eller vil hjælpe de danskere, der står udenfor arbejdsmarkedet, i job. Jeg er tilhænger af den sidste løsning”, fastslog Mattias Tesfaye.
På trods af regeringens besparelser på uddannelsesområdet, cirka 8,6 mia. kr. frem til 2019, fastslog Venstres Jakob Engel-Schmidt, at der er behov for at flere får en uddannelse.
"Men vi er nødt til at se på, at det er indenfor de rigtige områder, at folk uddannes. Det er afgørende for at sikre nok faglærte i fremtiden".