I foråret 2015 afgav et udvalg under Justitsministeriet en betænkning offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger.
Fra politisk side har man endnu ikke forholdt sig til udvalgets mange anbefalinger. Det ønsker LO, Akademikerne, Dansk Journalistforbund og FTF at forsøge at fremme, og derfor har vi taget initiativ til i fællesskab at arrangere en konference onsdag den 27. april 2016 Borups Højskole i København.
Formålet med konferencen er at kaste nyt lys over udvalgsbetænkningen fra sidste år og dermed sætte fornyet fokus på offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger.
I betænkningen fastslår et enigt udvalg, at det er væsentligt med et stadigt fokus på offentligt ansattes ytringsfrihed. Det skal ikke mindst ske gennem en løbende informationsindsats, der fremmer og understøtter en åben arbejdspladskultur, hvor der hersker forståelse for de ansattes ret til at komme med både interne og eksterne ytringer som grundlag for fora udvikle et demokratisk samfund og en til stadighed kompetent offentlig sektor.
Desuden skal konferencen belyse nogle af de foreløbige erfaringer med whistleblowerordninger i den offentlige sektor.
Program:

15.00   Velkomst v. Helle Hjorth Bentz, advokat, FTF. Hvorfor er det vigtigt: Åbenhed gavner og udvikler demokratiet. Det offentlige som arbejdsgiver: Forståelse for de ansattes ret til at ytre sig internt og eksternt.
15.10   Jens Peter Christensen, højesteretsdommer, dr.jur., formand for udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger: Betænkningen og perspektiverne.
15.30   Eksempler fra den virkelige verden, kort fortalt: Anders Kærgaard, tidl. efterretningsofficer, næstformand Veron.dk. Offentlig ansat (endnu ikke endeligt bekræftet). Johan Busse, borgerrådgiver, Københavns Kommune.

16.00  Pause
16.15  Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen: Offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblower­ordninger. Fra Ombudsmandens praksis.
16.30  Nye tal: Præsentation af undersøgelse
16.35  Konkrete forlag
16.45  Panel: Hvad siger I til det, I har hørt? Jens Peter Christensen og retsordførere: Trine Bramsen, Socialdemokraterne, Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkeparti, Pernille Skipper, Enhedslisten, Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, og Josephine Fock, Alternativet