? LO bakker naturligvis op om, at den europæiske luftfartssektor skal være konkurrencedygtig med luftfartsselskaber udenfor EU. Men det må hverken være på bekostning af medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår, kvaliteten eller sikkerheden, siger Arne Grevsen.

Kommentaren kommer på baggrund af EU-Kommissionen netop offentliggjorte luftfartsstrategi.

? Det er positivt, at Kommissionen har lyttet til LO?s ønsker om også at adressere social dumping og unfair konkurrence i den nye luftfartsstrategi, som jo ellers primært handler om at styrke konkurrenceevnen over for tredjelande, siger Arne Grevsen.

Han understreger samtidig, at det er positivt, at Kommissionen vil forsøge at forhandle aftaler med lande og selskaber uden for EU med henblik på at komme unfair konkurrence til livs.

Kommissionen har fulgt med i Ryanair-sagen
EU?s transportkommissær Violetta Bulc nævner i et indlæg i Jyllands-Posten i dag, at hun er opmærksom på, at Danmark går op i at bekæmpe social dumping og sikre ordentlige arbejdsvilkår for de ansatte i luftfarten. Derfor vil hun også gerne være med til at skabe klarhed om gældende regler. 

? Det vil jeg gerne kvittere for. Det viser, at Kommissionen har fulgt med i Ryanair-sagen i Danmark og har lyttet til LO?s prioriteter for en ny europæisk luftfartspolitik.

? Men de flotte ord skal følges op af handling. Som det står nu i strategien, er der en masse erklæringer, men ingen konkrete tiltag. Det er fint at ville styrke dialogen med arbejdsmarkedets parter, men det står hen i det uvisse, hvilke konkrete tiltag der skal sikre kvalitetsjob og  skabe klarhed om de ansattes rettigheder, som hun taler om. Jeg vil heller ikke udelukke, at det kan være nødvendigt at se på nye regler.

Derfor vil LO fortsat holde Kommissionen op på, at der skal ske noget på den sociale dagsorden. Der er ikke brug for flere analyser og hensigtserklæringer, men konkret handling.

? Vi ønsker at begrænse unfair konkurrence fra lavprisselskaber og tredjelandeoperatører, der praktiserer social dumping og ikke overholder gængse arbejdstagerrettigheder. Vi vil have ordentlige job og en bæredygtig luftfartsbranche, hvor der ikke konkurreres på laveste fællesnævner til skade for de ansatte i luftfarten. Tværtimod skal der investeres i innovation og udvikling, kvalitet og sikkerhed, siger Arne Grevsen.

Læs EU-Kommissionens luftfartsstrategi her

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.