Som ny på arbejdsmarkedet kan man risikere at møde både stress, mobning og konflikter. Derfor gælder det om at være klædt godt på til at kunne håndtere det psykiske arbejdsmiljø.

Unge og det psykiske arbejdsmiljø er temaet for en række arrangementer på ungdomsuddannelser i hele Danmark i uge 43 som led i Den Europæiske Arbejdsmiljøuge. Målgruppen er de tusinder af elever og lærlinge, der snart skal ud og prøve kræfter med arbejdslivet.

På møderne vil de unge få at vide, at det ikke er nok, at ledelsen har fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Alle skal i et samarbejde bidrage til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. For at kunne trives i sit job og finde arbejdsglæde skal det psykiske arbejdsmiljø være i top siger næstformand i LO, Lizette Risgaard:

? Det er vigtigt, at de unge får en god start på arbejdslivet, ikke mindst med tanke på, at de først kan gå på pension som 70-årige. Derfor er det helt afgørende, at vi sætter fokus på at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø for de unge, og at et godt arbejdsmiljø etableres allerede første gang, de træder ind på arbejdsmarkedet.

Et fælles samarbejde
Fra arbejdsgiversiden siger arbejdsmiljøchef i DA, Christina Sode Haslund:

? Et godt psykisk arbejdsmiljø kræver, at alle på arbejdspladsen tager ansvar, både unge og gamle. Derfor er det vigtigt, at også unge medarbejdere lærer, hvad de selv kan gøre for at skabe et godt arbejdsliv. For det er kun gennem et fælles samarbejde, vi kan løfte opgaven med at skabe sunde og sikre arbejdspladser.

I 2014 afsluttede således godt 164.000 unge en uddannelse. Langt de fleste der er kommet i job, trives godt på deres arbejdsplads, viser tal fra undersøgelsen ?Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2014?, foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø blandt 27.000 beskæftigede lønmodtagere i Danmark:

Sammenlignet med ældre aldersgrupper oplever mænd og kvinder i alderen 18-24 år oftere, at de får kollegial støtte på deres arbejdsplads. De synes også, at de får den rette vejledning og instruktion, og de er ikke så stressede som deres ældre kolleger.

Til gengæld oplever de sjældnere, at de har indflydelse på, hvordan og hvornår de vil udføre deres arbejde.

Det er ok at spørge
På møderne, som bliver holdt på ungdomsuddannelser i Herlev, Kolding, Silkeborg og Aars, får de unge tips om det psykiske arbejdsmiljø, blandt andet at det altid er ok at spørge, hvis man er i tvivl om noget. De hører også om vigtigheden af at søge støtte og opbakning, at bede om vejledning og instruktion og om at give og få feedback.

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur gennemfører den europæiske arbejdsmiljøuge sammen med flere hundrede organisationer i hele Europa. Det overordnede tema er: ?Gode arbejdspladser tager hånd om stress. Bag arrangementerne om unge og psykisk arbejdsmiljø i Danmark står: DA, LO, Arbejdstilsynet, Arbejdsmiljørådet, Akademikerne, KL, FTF og Videncenter for Arbejdsmiljø.

Pressekontakt:

Chefkonsulent Rikki Hørsted, Videncenter for Arbejdsmiljø, tlf. 2080 5330, Mail: rih@vfa.dk

Journalist Metha Loumann, t lf. 60 82 04 03, Mail: ml@methamedia.dk