finansloven for 2015 var der afsat 77 mio. kr. til Arbejdstilsynet, finansieret af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse i 2016. Pengene var målrettet særlige tilsynsindsatser inden for nedslidningstruede brancher, målrettet tilsynsindsats i forhold til psykisk arbejdsmiljø samt gennemførelse af handlingsplan mod ulykker i bygge- og anlægsbranchen. Regeringen har nu reduceret bevillingen med 31 mio. kr. i 2016, og i 2017 planlægges der nu med blot 8 mio. kr. til særlige tilsynsindsatser.

Der blev i foråret 2015 indgået aftale mellem den tidligere regering, SF og Enhedslisten om udmøntning af resterende midler i Fonden for forebyggelse og fastholdelse. Der blev dengang aftalt arbejdsmiljøindsatser for 94 mio. kr. i 2016-2018. Denne indsats har regeringen nu beskåret med 50 mio. kr. Der afsættes dog fortsat 30 mio. kr. til videreførelse af Center for Nanosikkerhed og lidt flere midler til drift af Videncenter for Arbejdsmiljø (VFA).

? Det er positivt, at bl.a. Center for Nanosikkerhed kan fortsætte, men ellers er jeg stærkt bekymret over nedskæringerne. Med de senere års reformer af tilbagetrækningsalderen skal vi alle blive flere år på arbejdsmarkedet, og her i efteråret vil Folketinget med udgangspunkt i levetidsindekset beslutte at udskyde tilbagetrækningsalderen yderligere. Mange af vores medlemmer kan ikke uden videre holde til flere år på arbejdsmarkedet. 40 procent oplyser, at de ikke kan se sig selv i sit nuværende job frem til pensionen, dertil er den fysiske og psykiske belastning i dag allerede for stor, udtaler Lizette Risgaard og fortsætter:

? Vi har netop aftalt en række forpligtende mål, hvor omfanget af alvorlige arbejdsulykker skal falde med 25 pct., og hvor andelen med fysisk og psykisk overbelastede job skal ned med 20 pct. frem mod 2020. Venstre har i foråret bekræftet intentionerne i den politiske aftale om en styrket arbejdsmiljøindsats. En sådan aftale forpligter, og så virker det meget overraskende på mig, at man et halvt år efter aftalens indgåelse vælger at skære ned på Arbejdstilsynet. Der er skidt for vores medlemmer og også på dette punkt er finanslovforslaget en ommer?.

Regeringen prioriterer ikke indsatsen mod social dumping
De tidligere finanslovaftaler udmøntede i alt 150 mio. kr. til indsatsen mod social dumping i 2015. Men indsatsen falder markant frem mod 2018, og falder helt bort i 2019.

Alle erfaringer, fx fra store byggeprojekter i Danmark, viser stort behov for Arbejdstilsynets kontrol af arbejdsmiljøet for udenlandsk arbejdskraft. Af SKAT?s egne afrapporteringer fra indsatsen mod social dumping fremgår det fx, at SKAT i perioden 2012-2014 har fundet fejl i indkomst- og skatteoplysninger for ca. 204 mio. kr ? og det alene i afsluttede sager for perioden.

? Vi ønsker ikke udenlandske virksomheder i Danmark som groft tilsidesætter danske regler. Det skaber dårlige vilkår for både danske og udenlandske lønmodtagere, men også uacceptabel og unfair konkurrence for danske virksomheder. Desværre viser udkastet til finanslov, at regeringen ikke ønsker at fastholde den tidligere regerings fokus på en effektiv indsats mod social dumping. Det er dårlige nyheder for lønmodtagerne og for samfundet som helhed, slutter Lizette Risgaard.

Kontakt: Kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen, tlf. 2159 3387.