LO og FTF har modtaget ”Forslag til lov om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse” i høring.
Ændringen begrundes med, at der fra 2016 og frem vil være et væsentligt mindre råderum i Fon­den end hidtil, og at organiseringen og administrationen af Fonden dermed kan forenkles og ef­fektiviseres.
Lovforslaget er ventet, og blev varslet allerede i forbindelse med indgåelsen af den Politiske af­tale om udmøntning af midler i Fonden, af 27. februar 2015.

LO og FTF tager til efterretning, at regeringen vurderer, at behovet for en bestyrelse og et selv­stændigt sekretariat til administration af fonden er reduceret ud fra den hidtil aftalte ud­møntning af midler fra 2016 til og med 2018. LO og FTF finder det dog samtidig helt afgø­rende, at ar­bejdsmarkedets parter fortsat inddrages og har indflydelse på, hvordan de til­bageværende midler i fonden administreres inden for de politisk aftalte formål og initiativer. 

LO og FTF finder i den forbindelse, at følgegruppens rolle skal præciseres i lovforslaget og i bemærkningerne til dette, således at følgegruppen – og dermed arbejdsmarkedets parter – ikke blot skal vejlede men også reelt inddrages og kan rådgive i beslutninger om løbende ompriorite­ringer af midler mellem aftalte indsatser (jf. bestyrelsen hidtidige rolle). 

LO og FTF vil samtidig gøre opmærksom på, at Fonden ved udgangen af 2014 rådede over en opsparing af uforbrugte midler på knap 400 mio.kr. I løbet af de to første kvartaler af 2015 er beløbet steget med knap 30 mio.kr., således at Fonden nu råder over en opsparing på ca. 420 mio. kr., hvilket i LO og FTF’s optik ikke udgør et lille eller uvæsentligt råderum. 

LO og FTF hæfter sig ved, at det i bemærkningerne til lovforslaget flere steder understreges, at Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse fremover skal fortsætte som en fond, hvor for­målene med anvendelsen af midlerne er uændrede. Dette bakker LO og FTF kraftigt op om, og ser det som et positivt udtryk for, at de tilbageværende og endnu ikke disponerede midler skal anvendes på indsatser, der falder under Fondens formål; altså indsatser der bidrager til at forebygge fysisk og psykisk nedslidning, samt arbejdsulykker og erhvervssygdomme, ind­satser der bidrager til at fastholde seniorer og medarbejdere med nedsat arbejdsevne samt in­klusion og hurtig tilbageven­den til arbejdet. 

LO og FTF skal derfor opfordre til, at regeringen snarest muligt tager initiativ til at indgå aftale om udmøntning af opsparingen inden for Fondens formål. LO og FTF skal i den for­bindelse hen­vise til brev af 17. januar 2104, fra fondsbestyrelsen til Beskæftigelsesministe­ren, hvor en enig be­styrelse foreslår konkrete initiativer inden for tre indsatsområder, her­under forslag om etable­ring af en Belønningsordning.

LO og FTF opfordrer i tilknytning til ovenstående regeringen til, at der i forbindelse med ud­møntningen sikres en rimelig balance mellem de tre indsatsområder, således at der efter fon­dens underlægning under STAR fortsat også prioriteres midler til den forebyggende ar­bejdsmiljøind­sats.

Endelig hæfter LO og FTF sig ved, at det i lovbemærkningerne påpeges, at Fondens midler for 2015, 2016, 2017 og 2018 er disponeret efter politisk aftale i finansloven. Samtidig er fondens bestyrelse blevet oplyst, at regeringen ikke længere anser aftalen af 27. februar 2015 for gæl­dende, og der hersker derfor på nuværende tidspunkt urimelig stor usikkerhed om, hvordan de hidtil aftalte midler for 2016-2018 skal udmøntes. 

LO og FTF vil i den forbindelse understrege, at en række af de aftalte indsatser allerede er iværk­sat i 2015 og andre er varslede, således at der hos målgrupperne er en berettiget for­ventning til og er planlagt efter, at indsatserne gennemføres. Blandt andet i forhold til nano­forskningscenteret, forebyggelsespakkerne, og herunder særligt de nye voldsforebyggelses­pakker til sygehuse og folkeskoler, anser LO og FTF det for stærkt problematisk, hvis ind­satserne ikke gennemføres. Initiativerne adresserer centrale arbejdsmiljøudfordringer, hvor forebyggelse af helbredsproble­mer, nedslidning og udstødning fra arbejdsmarkedet er afgø­rende.

LO og FTF opfordrer derfor regeringen til at sikre kontinuiteten i den igangsatte og planlagte indsats under Fonden.

Sluttelig skal LO og FTF opfordre til, at høringer vedrørende Fonden fremover sendes di­rekte til alle parter, der er repræsenteret i bestyrelsen/den foreslåede følgegruppe.