? Vi har lagt krisen bag os. I år forventer vi, at væksten i BNP vil ligge på 2 procent stigende til 2,6 i 2017. Til sammenligning lå den sidste år på beskedne 1,1 procent efter et par år med tilbagegang, siger økonom i LO, Mette Hørdum Larsen.

Samme positive udvikling gør sig gældende inden for beskæftigelsen, hvor der forventes at blive skabt tæt på 30.000 nye job næste år og yderligere 33.000  i 2017 mod 23.000 sidste år.

Vi bruger igen flere penge
Et andet godt tegn er, at danskerne allerede sidste år begyndte at bruge flere penge.

? Flere er kommet i job, og mange har derfor fået råd til lidt mere. Samtidig er oliepriserne faldet, så varmeregningen er skrumpet og benzinen er blevet billigere. De penge, der spares her, kan bruges på andre ting. Hertil kommer en historisk lav inflation og en reallønsfremgang, der også bidrager til købelysten, siger Mette Hørdum Larsen.

Privatforbruget ventes at tage til i styrke de kommende år og bidrage solidt til væksten i dansk økonomi.

Boligbyggeriet ud af slæbesporet
Boligbyggeriet ligger dog fortsat underdrejet, bl.a. på grund af mange ledige boliger og den usikkerhed, der har været om den økonomiske udvikling. I stedet har boligbyggeriet været understøttet af renoveringer og nybyggeri i den almene boligsektor.

? Vi forventer dog, at der kommer gang i boligbyggeriet i de kommende år. Både på grund af fortsat stigende boligpriser og fordi regeringen også i år og næste år har afsat betydelige midler til renovering af almene boliger.

Sunde offentlige finanser
De offentlige finanser i Danmark er blandt de sundeste i Europa. Faktisk var der overskud på den offentlige saldo herhjemme sidste år ? for første gang i seks år.

? Men selv om krisen er overstået, er det vigtigt, at finanspolitikken ikke strammes. Der er behov for at understøtte økonomien og bidrage til, at der skabes endnu flere job de kommende år, siger Mette Hørdum Larsen.

Læs LO?s prognose her 

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.