Kommissionen foreslår fx, at ?ekspertudvalget? skal analysere de økonomiske, miljømæssige og sociale konsekvenser af aftaler, indgået af arbejdsmarkedets parter.
? Men det undergraver jo fuldstændig den autonomi, som parterne har ifølge traktaten, siger Marie-Louise Knuppert.
? Når vi laver fælles aftaler om fx arbejdstid, så har vi selvfølgelig nøje analyseret konsekvenserne for vores respektive medlemmer. Så nytter det ikke, at Kommissionen efterfølgende undergraver vores legitimitet ved at bede eksterne konsulenter vurdere aftalerne.
? EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker har ved flere lejligheder understreget, at han ønsker at styrke den sociale dialog i Europa. Det gør man ikke ved at sætte spørgsmålstegn ved de aftaler, der er demokratiske resultater af selv samme sociale dialog, siger Marie-Louise Knuppert.
Anfægter landenes ret til at sætte højere nationale standarder
LO er samtidig skeptisk over for Kommissionens forslag om, at landene skal begrunde de tilfælde, hvor de vælger at fastsætte et højere beskyttelsesniveau nationalt, end EU-reglerne kræver.
? I Danmark kan vi for eksempel ønske at fastlægge et højere niveau af miljøbeskyttelse og arbejdsmiljøregler. Men Kommissionens forslag vil uundgåeligt føre til, at man oftere blot vil vælge at følge minimumsstandarden fra EU. Det risikerer at føre til et lavere beskyttelsesniveau af blandt andet arbejdstagere i Danmark.
Små og mellemstore virksomheder skal slippe billigere
Kommissionens udspil lægger også op til, at der skal kunne vedtages mindre restriktive regler for små og mellemstore virksomheder, og at mikrovirksomheder helt kan undtages for regulering.
? Det har vi allerede tidligere taget skarpt afstand fra. Rigtig mange danskere er ansat i netop små og mellemstore virksomheder, så det kan vi på ingen måde acceptere.
Det var det såkaldte Stoiber-udvalg, der lancerede ideen om mindre restriktive regler for disse virksomheder. Kommissionen foreslår nu, at et nyt udvalg, skal afløse Stoiber-udvalget. Kommissær Timmermanns skal sidde i spidsen for dette udvalg, kaldet REFIT-platformen, der blandt andet skal se på, om eksisterende lovgivning kan forbedres. Platformen vil både have repræsentanter fra medlemsstaterne, erhvervslivet, lønmodtagerne og NGO?er.
? Vi støtter selvfølgelig, at man inddrager en bred kreds af interessenter i lovgivningsprocessen. Men Kommissionen foreslår så mange konsultationer og høringer, at man reelt risikerer at paralysere hele lovgivningsprocessen, siger Marie-Louise Knuppert.
Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.