BNP steg med 0,4 pct. fra 3. til 4. kvartal 2014. Det viser netop offentliggjorte tal for nationalregnskabet fra Danmarks Statistik. Væksten i BNP for hele 2014 lå dermed på 1 pct. efter et fald på ½ pct. i 2013. Væksten i 4. kvartal blev især hjulpet på vej af stigende privatforbrug, investeringer og eksport, mens det offentlige forbrug lå stille.

Den private beskæftigelse steg med 6.000 personer i 4. kvartal, mens den offentlige beskæftigelse faldt med 1.100 personer. Det betyder, at der er blevet skabt 24.000 flere private job i 2014 sammenlignet med 2013, mens der i samme periode er gået 4.000 job tabt i den offentlige sektor.

? Dansk økonomi viste fremgang i 2014 efter et par år med tilbagegang. Lige så vigtig er det, at der løbende er blevet skabt flere job. Det er dog især private job, mens der desværre fortsat bliver færre offentligt ansatte, siger Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO.

Fremgangen i økonomien fortsætter
? Fremgangen i økonomien fortsætter og begynder at tage til. Fremadrettet gælder det ikke mindst det private forbrug og virksomhedernes investeringer, fortsætter hun.

? En historisk lav inflation gør, at forbrugerne kan fylde indkøbskurven mere, gå lidt oftere til frisøren eller tage mere ud at spise for samme lønpose. Samtidig er boligen blevet mere værd, og den lave rente gør lånene billigere. Olieprisens fald hjælper også forbruget i gang. Det betyder, at varmeregningen er skrumpet, og benzinen er blevet billigere. De penge, der spares, kan bruges på andre ting.

? Virksomhederne er stadig forsigtige. Men den lave rente er også godt nyt for dem, da det bliver billigere at finansiere investeringerne. Kombineret med, at der er udsigt til en stigende efterspørgsel efter deres varer og tjenester både herhjemme og også fra udlandet, peger det op for erhvervsinvesteringerne.

? Der er altså tegn på, at fremgangen i dansk økonomi fortsætter og tager til i 2015. Det skaber grobund for endnu flere nye job i 2015, slutter Mette Hørdum Larsen.

Læs hele LO’s notat her

 

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.