Der er behov for bedre hjælp til arbejdsløse, der ikke længere har ret til dagpenge. Det har ikke virket efter hensigten at forkorte dagpengeperioden, flere end forventet falder ud af dagpengesystemet, og deres beskæftigelse er ikke øget nævneværdigt. Hvilket har overrasket stort set alle.
SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har dokumenteret, at alt for mange ender på andre offentlige ydelser, og for få kommer i job, hvilket ellers var meningen med reformen af dagpengesystemet. Dagpengekommissionen, som jeg selv sidder med i, har fået til opgave at foreslå et nyt og bedre dagpengesystem. Det er der behov for.
Det er også godt, at regeringen har fremrykket datoen for, hvornår kommissionen skal aflevere sine anbefalinger. Men ikke nok.
De akutte dagpengeproblemer kan ikke afvente løsninger eller initiativer i løbet af 2016 eller senere. Derfor har FTF fem konkrete forslag til, hvordan vi her og nu kan hjælper arbejdsløse, som har mistet retten til dagpenge. Så de kommer i job eller tættere på arbejdsmarkedet. Det er initiativer, som bør være en del af finansloven for 2015.
Indtil vi har et nyt dagpengesystem bør der ændres på kravet til, hvordan man genoptjener retten til dagpenge. I stedet for et krav om 52 ugers arbejde på fuld tid inden for tre år, bør kravet ændres til 26 ugers arbejde inden for tre år. Et lavere genoptjeningskrav vil øge incitament til at tage job på lavere timetal. Det øger fleksibiliteten på arbejdsmarkedet. Samtidig vil det gøre dagpengesystemet mere sikkert, hvis det er lettere at genoptjene retten til dagpenge. Det er jo netop meningen med systemet, at det skal være et sikkerhedsnet på et arbejdsmarked, hvor fleksibiliteten er høj, da det er let at hyre og fyre.
Arbejdsløse, der modtager den lave arbejdsmarkedsydelse eller særlig uddannelsesydelse (10.595 kr. hvis du ikke har børn at forsørge/14.127 kr. hvis du har børn at forsørge) skal have mulighed for at have en vis arbejdsindkomst pr. måned uden modregning i ydelserne. Det vil give dem bedre mulighed for at komme tættere på arbejdsmarkedet, det vil stimulere til nye job med lavere timetal, og det vil styrke den enkeltes/familiens økonomi.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har åbnet for at diskutere arbejdsmarkedsydelsen som en del af finanslovsforhandlingerne, og det er der brug for. Ydelsen bør forlænges indtil et nyt system er indført, i stedet for at den som planlagt bliver gradvist udfaset. Forlænger vi den ikke, vil alt for mange stå uden forsørgelse, når ordningen er udfaset, fordi der simpelthen ikke er job nok til alle.
Der er også brug for en aktiv indsats over for arbejdsløse på arbejdsmarkedsydelse. Som det er nu, overlader vi dem til sig selv, når de er på ydelsen, og det kan vi ikke være bekendt. I stedet skal jobcentret holde samtaler med dem, ligesom det er tilfældet med dagpengemodtagere. Alle undersøgelser viser nemlig, at tæt kontakt mellem arbejdsløse og jobcentret og/eller A-kassen er et godt redskab til at hjælpe ledige i job. Derfor skal det også være et redskab, der skal bruges til ledige på arbejdsmarkedsydelse.
Desuden skal kommunerne kunne hjælpe ledige økonomisk. Som det er nu, kan kommunerne give hjælp til dækning af rimeligt begrundede enkeltudgifter i særlige tilfælde. Det sker efter lov om aktiv socialpolitik, og kriterierne for at opnå ydelser er ret så restriktive. Det er der brug for at bløde op på, så personer på uddannelsesydelse eller midlertidig arbejdsmarkedsydelse i rimeligt omfang kan få hjælp til boligudgifter og udgifter til livsfornødenheder. Vi står i en situation, hvor der ikke er job nok til alle, og vi kan ikke være bekendt ikke at hjælpe dem, der står uden for arbejdsmarkedet.
Dagpengereformen har ikke gavnet beskæftigelsen eller de ledige, og der er brug for at sikre, at de der står uden for arbejdsmarkedet har en forsørgelse, mens de arbejder sig ind på arbejdsmarkedet igen. Skal vi bevare et fleksibelt arbejdsmarked, forudsætter det en god arbejdsmarkedspolitik og et ordentligt sikkerhedsnet i tilfælde af ledighed.
Jeg er sikker på, at dagpengekommissionen kommer med gode bud på det sidste, men indtil vi når så langt, peger FTF på gode steder at starte.