FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte i Danmark, er vært, når 43 fagforeningsledere fra Europa kommer til topmøde i København tirsdag den 16. september.
Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS) holder styrekomitemøde i hovedstaden, og her er en af de to nordiske repræsentanter formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.
De 43 faglige ledere, der kommer fra 12 europæiske lande, skal diskutere, hvordan EU finder en fælles vej ud af krisen, bl.a. ved en storstilet investeringsplan og ved etablering af en social dimension i EU, som skal dreje EU i en mere social retning.

”Der har været for meget fokus på nedskæringer i de offentlige velfærdsydelser i EU som en vej ud af krisen. Vi skal i stedet satse på flere offentlige investeringer, nye job, innovation og vækst samt en social dimension af EU-samarbejdet. Der er råd til velfærd. I EFS er vi enige om at sige nej til løndumping i hele Europa”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
De faglige ledere skal blandt andet diskutere, hvordan social dumping bekæmpes bedst og mest effektivt i EU, ligesom mindsteløn og retten til velfærdsydelser på tværs af landegrænser vil blive bragt op.

Lovfast mindsteløn eller OK-lønninger?
Blandt deltagerne i topmødet er Tysklands hovedorganisation DGB. Formand for DGB Reinar Hoffmann vil blandt andet fortælle om den nye tyske mindsteløn og planerne om særlige tyske regler, der skal forhindre velfærdsturisme.
Fra Polen kommer den faglige organisation ”Solidaritet", der især organiserer polske bygge- og minearbejdere. I Polen underbyder eksempelvis ukrainere og bulgarere polske lønninger, og polakker tager derefter til Vesteuropa og arbejder for lave lønninger. Polsk fagbevægelse vil komme med deres løsningsforslag omkring social dumping. 

Fælles vej ud af krisen
EFS har vedtaget en fælles investeringsplan, der skal vise en solidarisk vej ud af den økonomiske krise i EU med fokus på investeringer og job. Krisen rammer stadig Europa hårdt, særligt de unge og de ufaglærte er uden job, og befolkningen i EU er meget bekymrede over krisen, nedskæringspolitikken og presset på løn, rettigheder og fælles velfærdsydelser. 
”Social dumping rammer ikke kun i Vesteuropa, men også i de østeuropæiske lande. Løndumping og pres på velfærdsydelser bekymrer den almindelige europæer, og det styrker EU-modstanden. Vi skal som europæisk fagbevægelse stå sammen og vise vejen frem mod en kollektiv og solidarisk løsning. Det glæder jeg mig til at diskutere med de andre faglige ledere i København”, siger Bente Sorgenfrey.