Der er mange grunde til at styrke de sociale relationer på arbejdspladsen. De gavner vidensdelingen, styrker den fælles forståelse for arbejdsopgaverne, øger tilliden og skaber generelt et bedre psykisk arbejdsmiljø. Men hvad skal man gøre, hvis man gerne vil forbedre de sociale relationer på arbejdspladsen? Hvor skal man sætte ind? Og hvilke områder skal man prioritere?

Et nyt spørgeskema fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) kan give dig svar på disse spørgsmål. Spørgeskemaet består af 25 spørgsmål, som alle medarbejdere på arbejdspladsen skal svare på. De 25 spørgsmål måler i alt tre former for social kapital: Den sammenbindende, den brobyggende og den forbindende sociale kapital. Den første handler om relationerne internt i en afdeling, den anden om relationerne mellem afdelinger og den sidste om relationerne mellem ledelse og medarbejdere. Sammen med ledelsen kan du som TR bruge svarene til at finde ud af, hvilke af de tre områder der er præget af høj social kapital, og hvilke områder der kræver en særlig indsats.

Skemaet tager 15-20 minutter at udfylde og kan downloades fra NFA’s hjemmeside. Her ligger også to forkortede udgaver af spørgeskemaet på henholdsvis 21 og 15 spørgsmål.