”For regeringen er det helt afgørende for at skabe vækst, at vi har et fleksibelt arbejdsmarked, og at vi derfor sikrer en så fri bevægelighed for alle lønmodtagere som muligt”.
Det sagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen på FTF, LO og AC’s fælles konference om ansættelsesklausuler i går.
”Et af de steder vi virkelig har behov for at gøre noget i forhold til vækst er en hjemlige konkurrence. Virksomhederne skal have adgang til kvalificeret arbejdskraft”, sagde Sass Larsen.
Han lovede, at regeringen har tænkt sig at stå fuldt ud ved ordlyden i vækstudspillet om at lempe på de konkurrencebegrænsende klausuler, som fagbevægelsen har kritiseret skarpt i årevis. Regeringen forhandler netop i disse dage om konkret udmøntning af rammeaftalen om vækstpakken.
Ved at tage overhånd
Ministerens budskab blev modtaget positivt fra de tre hovedorganisationer. Deres budskab var klart: Virksomheder hæmmer væksten i samfundet, når de binder deres medarbejdere med konkurrence-, kunde- og jobklausuler.
Det blev understøttet af de to eksperter på konferencen, professor Olav Sorenson fra Yale School of Management, USA og herhjemmefra, professor Jørgen Stamhus, Aalborg Universitet. 
Næstformand i FTF og formand for Finansforbundet, Kent Petersen, pegede på, at problemet kun vil blive mere og mere udbredt, efterhånden som vores samfund i stigende grad overgår til at blive et videnssamfund.
”Vi ser, at problemstillingen er stærkt stigende i den finansielle sektor. Eksempelvis ser vi eksempler på, at medarbejdere, der forlader et job, ikke må tage kontakt til tidligere kunder i to år. Arbejdsgivernes brug af klausuler er for os at se ved at tage overhånd”, sagde Kent Petersen.
Forbyd klausuler helt
Næstformand for LO, Lizette Risgaard ser gerne, at regeringen går endnu videre, end de har lagt op til i vækstpakken.
”Vi har meget længe vidst og påpeget igen og igen, at klausulerne begrænser medarbejderne i fuldt ud at udnytte deres kompetencer og ressourcer. Det nye er, at amerikansk forskning nu viser, at klausulerne også skader innovation og vækst. Derfor er det uambitiøst, at regeringen i vækstpakken alene foreslår små lapperier på de nuværende regler. Hvorfor tager man ikke skridtet fuldt ud og forbyder klausulerne helt?”, spurgte hun.
Ingrid Stage, næstformand hos Akademikerne, var med på den linje, og fastslog, at hun også gerne ser, at regeringen går endnu længere, end der er lagt op til i vækstplanen.
Arbejdsgiverne: Hvor stort er problemet?
Arbejdsgiverne, repræsenteret på konferencen ved DA og Dansk Byggeri, forsvarende brugen af klausuler med, at virksomhederne har brug for kunne balancere mellem på den ene side at have så fri og uhindret adgang til medarbejdere som muligt – og på den anden side behovet for at beskytte den investering, man har foretaget i medarbejderen, som DA’s overenskomstchef, Steen Müntzberg, udtrykte det.
Både han og direktør i Dansk Byggeri, Peter Steenholm, satte spørgsmålstegn ved, hvor udbredt brugen af klausuler egentlig er i Danmark.
Det findes der ikke noget konkret svar på. En af landets få eksperter på området, professor Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet, fastslog, at det i dag er meget begrænset, hvad der findes af forskning. Og som Henrik Sass Larsen sagde det så har politikerne et meget lille vidensgrundlag at lovgive ud fra, når det gælder ansættelsesklausuler.
Vi mangler viden
Det fik alle tre hovedorganisationer til at efterlyse undersøgelser på området.
Kent Petersen fra FTF, efterlyste at lønmodtagerne og arbejdsgiverne sammen får iværksat grundige undersøgelser af, hvor udbredt brugen af klausulerne er, og hvilken effekt de har.
”Vi skal have udarbejdet noget dokumentation i fællesskab, så vi ikke kan beskylde hinanden for at gætte”, sagde LO’s Lizette Risgaard.