Tusindvis af danske lønmodtagere som fx it-folk og bioanalytikere bliver ved deres ansættelse pålagt at skrive under på, at de ikke vil tage job i en konkurrerende virksomhed. Med den slags klausuler kan arbejdsgiverne i en periode forhindre, at en tidligere ansat begynder som selvstændig eller skifter til en konkurrent – med henvisning til forretningshemmeligheder eller konkurrence.
Fagbevægelsen har længe kritiseret disse såkaldte konkurrencebegrænsende klausuler. De skader mobiliteten på arbejdsmarkedet – og skader dermed samfundsøkonomien. Ansatte skal frit kunne skifte job.
Fagbevægelsen får nu opbakning fra EU-kommissionen. Det sker i kommissionens årlige anbefalinger til de enkelte medlemslande, som udkom for nylig. Her roser EU-kommissionen anbefalingerne fra den danske Produktivitetskommission og noterer sig samtidig, at anbefalingerne også i vid udstrækning danner grundlag for den danske regerings vækstudspil Produktivitetskommissionen anbefaler blandt andet, at Danmark lemper klausulerne, som gør det svært for medarbejderne at søge hen, hvor de er mest produktive.

Klausuler hindrer vækst
Kommissionens udmelding glæder formand for FTF, Bente Sorgenfrey. Som hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte har FTF i årevis peget på problemerne med job- eller konkurrenceklausuler og ser dem gerne helt afskaffet.
"Når kommissionen generelt bakker de to udspil op, bakker de implicit også op om at begrænse klausulerne. Og det er ikke bare en rigtig, men også en nødvendig vej at gå, for klausulerne er med til at hindre vækst", siger Bente Sorgenfrey.
Hun peger på, at klausulerne kan forhindre, at dygtige medarbejdere kan bringe ny viden ind i nye virksomheder.
"Klausulerne binder de ansatte helt unødvendigt til deres arbejdspladser og modarbejder, at arbejdsstyrken er fleksibel og mobil. Danmark vil stå langt stærkere i konkurrencen om at tiltrække kloge hoveder og teknologiske arbejdspladser, hvis vi slipper af med klausulerne", siger hun.
I maj 2013 fik FTF sammen med LO, Akademikerne og TL udarbejdet en rapport fra Aalborg Universitet om den økonomiske effekt af klausulerne. Rapporten, som blev sendt til Produktivitetskommissionen, viser, at virksomheder blokerer for vækst i samfundet, når de binder deres medarbejdere med sådanne konkurrencebegrænsende klausuler. Klausulerne udgør en barriere for mobilitet og videnspredning – og hæmmer dermed innovation, iværksætteri og produktivitet, konkluderede forskerne.
Rapporten er et studie af undersøgelser, der er foretaget på verdensplan af konkurrenceklausulers indvirknings på samfundsøkonomien.

FTF, LO og Akademikerne afholder i næste uge en konference om konkurrenceklausuler, hvor denne nyeste viden bliver præsenteret. Her taler bl.a. også erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og professor ved Yale Olav Sorensen.