Uddannelse på højt niveau, som fx et fag eller et modul på en videregående uddannelse, virker bedst i forhold til at få ledige i job. Det viser en undersøgelse fra FTF blandt 108.000 forsikrede ledige. Her har man bl.a. undersøgt virkningen af forskellige typer af opkvalificering, som ledige har modtaget gennem jobcenteret.
Tilbud i regi af en mellemlang eller lang videregående uddannelse, viser sig at have den største beskæftigelseseffekt. Her kommer mellem 60 og 70 procent i beskæftigelse et halvt år efter at have afsluttet opkvalificeringsforløbet.
Det fine resultat skyldes ikke bare, at det er de stærkeste ledige, der modtager opkvalificering på højt niveau. Når man tager højde for beskæftigelsesgraden et halvt år før uddannelsesforløbet, kommer uddannelsestilbud på højt niveau stadig ud med gode resultater. Det gælder især på mellemlangt videregående niveau, hvor der er stor forskel på beskæftigelsesgraden før og efter opkvalificeringen (se diagram).
Omvendt er beskæftigelseseffekten mindst for uddannelsesforløb på grundskoleniveau, hvor 33 procent er i beskæftigelse efter 26 uger.
Behov for nytænkning
De nye tal kalder på et opgør med den udbredte holdning, at uddannelse først og fremmest skal målrettes til de kortuddannede ledige – de faglærte og ufaglærte. Det mener FTF’s formand, Bente Sorgenfrey. Fremover skal der også lægges vægt på uddannelse på højt niveau til ledige, mener hun.
”Det er meget vigtigt, at mennesker med kort eller ingen uddannelse får mulighed for at uddanne sig. Men ledige med en længere uddannelse har også behov for opkvalificering. Jobrettet efter- og videreuddannelse er et af de redskaber, der virker bedst, når ledige skal i arbejde igen. Så de mellemuddannede gruppers opkvalificering må ikke glemmes i beskæftigelsespolitikken”, siger Bente Sorgenfrey.
Spild af arbejdskraft
Hun mener, det er på tide at gøre op med den vanetænkning, der går ud på, at højtuddannede ledige ikke behøver opkvalificering.
”En ledig med en videregående uddannelse kan fx have brug for et fag eller et modul, der opdaterer hendes gamle uddannelse på et afgørende område. Eller det kan give vedkommende mulighed for eventuelt at skifte branche og på den måde komme i job igen. Vi spilder arbejdskraft på gulvet, hvis vi ikke bruger de midler, som vi kan se virker rigtig godt”, siger Bente Sorgenfrey.
Carsten Koch udvalget, som regeringen har nedsat, kommer efter nytår med et udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen. FTF’s budskab til Koch-udvalget og regeringen lyder: Det skal fremover være en individuel vurdering af den lediges behov, der afgør, hvilket uddannelsestilbud, der bedst bringer vedkommende tilbage til arbejdsmarkedet – ikke en forudbestemt definition af, hvilke indsatser der passer bedst til forskellige målgrupper.