Debatten om manglende produktivitet i den offentlige sektor har baseret sig på et forældet grundlag, som har fået økonomer og politikere til at overdrive problemer med manglende effektivitet og produktivitet i den offentlige sektor.
Nu viser det sig, at produktiviteten i det offentlige er blevet undervurderet, fordi Danmarks Statistik ikke har fulgt de samme principper som andre EU-lande.
Danmarks Statistik har ikke – som de andre EU-lande – fulgt nye retningslinjer for opgørelsen af den økonomiske vækst, som har været et EU-krav siden 2006. Og det har skabt et billede af den danske økonomi, som har undervurderet den offentlige sektors bidrag til produktiviteten.
Vi er 40 mia. kr. rigere
Havde Danmarks Statistik opgjort tal for væksten efter samme principper, som de andre EU-lande, ville især produktiviteten i den offentlige sektor være kommet tydeligere frem.
Det betyder, at BNP viser sig at være cirka 40 mia. kr. større og produktivitetsvæksten i den offentlige sektor 1,3 procent større end hidtil antaget.
”Det her bør få politikere og økonomers angreb på den offentlige sektor til at forstumme. Pædagoger, sygeplejersker, politifolk og socialrådgivere knokler og skaber vækst og produktivitet. At man ikke har indberegnet deres indsats er en skandale, fordi debatten er ført på et helt forkert grundlag”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.
Bidrager til velfærd og vækst
”Nu må det være slut med at tale om store problemer med ineffektivt i det offentlige. Lad os føre en debat ud fra fakta og ikke fordomme. Vi bidrager gerne til at styrke produktivitet og vækst i samfundet. De nye tal viser, at de offentlige ansatte bidrager til dansk velstand, vækst og økonomi”.
Danmarks Statistik vil fra september 2014 ændre sin opgørelsesmetode, så den bedre kan opgøre produktiviteten i den offentlige sektor.
FTF er glad for at Danmarks Statistik vil ændre opgørelsesmetode. Det er vigtigt netop nu, hvor der sidder en produktivitetskommission, som bør have et korrekt datagrundlag at arbejde ud fra, når det skal komme med sine anbefalinger.
”FTF vil fortsat bidrage til at udvikle og effektivisere den offentlige sektor fx via tillidsreformen. Men det skal foregå ud fra korrekte beregninger, der tager højde for det offentliges reelle bidrag til samfundsøkonomien og BNP”, siger Bente Sorgenfrey.