Ledergrupper er oplagte at bruge som platform til at udvikle egne lederkompetencer. Det er kernen i et nyt online værktøj for ledere, som Væksthus for Ledelse offentliggør i dag.

Ofte sættes ledernes egen udvikling og læring hurtigt i baggrunden, hvis møderne i ledergruppen handler mest om koordinering og drøftelser af faglige temaer og poli­tiske beslutninger.

Med Vækst­hus for Ledelses nye online værktøj, får ledere en mulighed for at arbejde med og udvikle deres lederrolle i gruppen.

Ensomt job
”At være leder kan til tider være et ensomt job. Man er meget alene om hverdagens udfor­dringer og håndteringen af konflikter på arbejdspladsen. Derfor er det nye online værktøj til ledergrupper meget velkomment. Det giver netop mulighed for i ens ledergruppe at sparre og videndele om ledelsesmæssige udfordringer,” siger Sine Sunesen, formand for Væksthus for Ledelse og direktør i KL.

”Jeg har selv haft stor gavn af mine ledergrupper og ledernetværk, men det kræver, at man hele tiden holder fokus på formålet med at mødes og forventningerne. Vi har fundet melodien og lavet benarbejdet. Men for ledergrupper eller netværk, hvor ledernes egen udvikling ikke er på dagsordenen, kan et sådan værktøj være en stor hjælp,” siger Bodil Otto, der er næstfor­mand for Væksthus for Ledelse og formand for HK/Kommunal.

Videoer og opgaver
Ved hjælp af videoer og opgaver styrer værktøjet ledergruppen igennem en proces, der rusker op i gamle rutiner og stiller skarpt på deltagernes læring.

De bliver blandt andet udfordret på grundlæggende præmisser for at deltage i netværket, fx om de bør være bedre forberedte til møderne. De hjælpes også til at udveksle erfaringer om et konkret emne som fx MUS-samtaler eller budgetlægning. Emnerne drøftes på baggrund af korte præsentationer fra hver leder om, hvordan de gør i praksis.

Online-værktøjet er designet til at stille spørgsmål til fire forskellige typer netværk.