Det er ikke ukendt, at politikerne betjener sig af økonomiske modelkørsler, når den økonomiske politik skal tilrettelægges. Det har der jævnligt været rejst kritik af i de senere år, også fordi der i den politiske retorik indgår en klippefast tro på de økonomiske prognoser og forudsigelser, der nødvendiggør en konkret politik. Et af resultaterne heraf har været, at de seneste par års ”reformamok” har haft fokus på at øge arbejdsudbuddet på længere sigt, uagtet at det på kort sigt var mere nødvendigt at fokusere på den stigende ledighed og behov for at stimulere økonomien for at fremme vækst og beskæftigelse.
Men også hvis der ses på, hvordan de økonomiske modeller ser ud i maskinrummet, er der grund til at være påpasselig overfor de konklusioner, der drages.
I de økonomiske modeller arbejdes der med beregninger af de såkaldte ”dynamiske effekter” af en given ændring i en økonomisk parameter. Det vil sige, hvilke effekter vil ikke bare det direkte tiltag få, men hvad er de afledte konsekvenser også i de følgende år og på andre økonomiske elementer fx som følge af adfærdsændringer.
AE-Rådet har netop offentliggjort en analyse der viser, at der i de økonomiske modeller regnes på dynamiske effekter, når det gælder skattelettelser, men ikke når det gælder offentlige udgifter. Denne asymmetri betyder, at de politiske beslutningstagere lettere hælder til at bruge skattelettelser for at stimulere væksten, end at fokusere på offensivt at bruge det offentlige forbrug og offentlige investeringer som vækstgenerator.
FTF vurdering
Det er uheldigt, at det beslutningsgrundlag, politikerne har i forhold til udformningen af den økonomiske politik, har en tendens til at undervurdere den positive effekt af en velfungerende offentlig sektor for økonomien som helhed. Det er vigtigt, at der hurtigst muligt rettes op på det, så de økonomiske beregningsmodeller justeres, så fremtidige økonomiske tiltag vurderes på et bedre grundlag. Det er trods alt karakteristisk, at det er de lande med stor offentlig sektor, højt skattetryk og lighed der udmærker sig ved at være blandt verdens rigeste og bedst fungerende økonomier.