Det er ikke noget nyt, at verdens økonomier er bundet sammen af politiske og økonomiske interesser. Det nye er, at kommunikation og handel går så hurtigt, at den globale landsby er en realitet. Det betyder, at vores økonomier i Europa, USA, Asien, Afrika, Latinamerika – ja i hele verden – i højere og højere grad bliver som åbne forbundne kar – afhængige af hinanden.

Med afhængigheden følger også behovet for at forstå andre kulturer og værdier, men også behovet for, at blive forstået af mennesker i andre kulturer. I den sammenhæng er udviklingspolitikken en stadig vigtigere platform, fordi Danmark, gennem sit konkrete engagement for udvikling og fattigdomsbekæmpelse, kan bidrage til at skabe respekt for de værdier og de forudsætninger, som tilsammen har skabt et fungerende demokrati og et solidarisk velfærdssamfund blandt andet gennem en stærk offentlig sektor og en velreguleret privat sektor.

Netop fordi vi er afhængige af den globale økonomiske udvikling, er det vigtigt, at Danmark griber og udnytter de muligheder, som den globale landsby giver, for at bevare og udvikle vores eget velfærdssamfund. Derfor skal udviklingsindsatsen også ses som en investering i vores egen fremtid og vores egne kommende muligheder i det globale samfund.

FTF’s strategi for udviklingsbistand tager udgangspunkt i de værdier og den model, som har vist sig at skabe et af de rigeste og mest demokratiske og lige samfund i verden. En model som fungerer på markedsbetingelser med en stærk privat sektor, en repræsentativ og ansvarlig fagbevægelse og gode rammebetingelser gennem en effektiv offentlig sektor. Vi har valgt at fokusere på fire områder, som er vigtige for udviklingen af ethvert samfund og for en bedre og mere sikker verden.

FTF og medlemsorganisationerne har særlige erfaringer, viden og kompetencer at byde ind med på netop disse områder:
– God regeringsførelse og den offentlige sektor
– Offentlige serviceydelser, sociale sikkerhedsnet, uddannelse og sundhed
– Den offentlige sektor og rammebetingelserne for vækst i den private sektor
– Sikkerhed og skrøbelige stater.

I strategien har vi valgt at præsentere de holdninger og politikker, som danner baggrund for FTF’s og de tilknyttede organisationers prioriteter og indsatser på det internationale område. Udover at strategien indeholder en række forslag til udformningen af dansk udviklingspolitik, som vi vil arbejde for, så håber jeg, at den kan være med til at inspirere til yderligere anstrengelser for alle de, som mener, at udviklingspolitikken er et vigtigt område, som fagbevægelsen skal engagere sig i.