Regeringen bør hjælpe det spirende opsving på vej. Vismændene sagde det i foråret, og nu siger de det igen.
FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, er enig med vismændene i Det Økonomiske Råd. I deres nyeste halvårlige rapport vurderer de, at staten har råd til at bruge fem mia. kr. mere næste år – og de anbefaler, at pengene kommer ud at virke i samfundet. Opsvinget er ikke lige rundt om hjørnet; det er nødvendigt at hjælpe det på vej, lyder vurderingen fra vismændene.
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, glæder sig over, at landets øverste økonomiske ekspertise anbefaler politikerne at bløde op på de senere års sparekurs.
På tide at få vendt usikkerheden
”Politikerne har i flere år ført en stram finanspolitik, der på nogle områder har haft en negativ indflydelse på væksten. Vi har brug for at få vendt den usikkerhed om økonomi og beskæftigelse, som borgerne oplever”, siger Bente Sorgenfrey.
Netop en mindre stram finanspolitik vil være med til at sætte gang i væksten og dermed skabe flere job i både den private og den offentlige sektor, mener FTF’s formand.

”Vismændene peger på, at der er behov for at lempe finanspolitikken. Det bør regeringen tage til sig”, siger Bente Sorgenfrey.
Kommunerne skal turde bruge deres penge
Derudover bør det være centralt for regeringen, at de midler der afsættes på de offentlige budgetter faktisk bliver brugt, mener FTF. I både 2011 og 2012 havde kommunerne et underforbrug på ca. fem mia. kr., primært fordi kommunerne var presset af den såkaldte regnskabssanktion.
Den overdrevne forsigtighed går ud over beskæftigelsen og samfundsøkonomien, mener FTF. Kommunerne har fx nedlagt hele 30.000 stillinger i løbet af de seneste tre år. Og nu tegner det til, at kommunerne for tredje år i træk er på vej til at bruge mindre, end der er afsat i budgetterne
”Regeringen bør sørge for, at kommunerne bruger de penge, der er afsat, så fyringerne i den offentlige sektor stopper. Det kan fx ske ved, at de kommunale institutioner får lov til at overføre penge fra et regnskabsår til det næste”, siger Bente Sorgenfrey.
”Vi opfordrer ikke til, at offentlige arbejdspladser skal sprænge deres budgetter. Men de skal bare bruge de penge, de rent faktisk har til rådighed”, siger hun.