Nedjustering af vækstskøn for 2013
I Økonomisk Redegørelse peges der på, at der er en række positive træk, der kan tyde på et stemningsskifte i økonomien, og at der er en vending i sigte. Der peges dog på, at vendingen i høj grad vil bero på udviklingen i udlandet.
På trods af forventningerne om vendingen i økonomien må regeringen dog i Økonomisk Redegørelse igen nedjustere skønnet for væksten. Regeringen forventer nu, at der i 2013 vil være en vækst i BNP på 0,2 pct., hvor de for kun tre måneder siden i maj 2013 regnede med en vækst i BNP på 0,5. Med skønnet i maj var der endda tale om en nedjustering i forhold til december.
Til gengæld har regeringen kunnet fastholde deres skøn for BNP-væksten i 2014 på 1,6 pct.
Udland og eksport skal trække væksten
Afhængigheden af udviklingen i udlandet for væksten i Danmark bliver tydelig, når man ser på regeringens skøn for eksporten. Der er tale om en nedjustering for eksporten i 2013 fra 0,9 pct. i maj-skønnet til nu 0,2 pct. For eksporten i 2014 er prognosen på samme høje niveau som i maj, nemlig 3,7 pct.
Tilliden på vej tilbage
En af de indikatorer for økonomien, som har udviklet sig positivt, er forbrugertilliden, der for første gang i to år er positiv. Det afspejles i det private forbrug, hvor skønnet fra maj fastholder både hvad angår 2013 og 2014 på hhv. 0,4 og 1,2 pct.
Offentlig sektor bidrager ikke til væksten i 2013
Det offentlige forbrug skuffer imidlertid i forhold til at stimulere den samlede efterspørgsel. Den samlede offentlige efterspørgsel i 2013 forventes at blive negativ på -0,3 pct. Det er sammensat af vækst i det offentlige forbrug på 0,6 pct., mens der er et fald i de offentlige investeringer på 10,2 pct. i 2014, forventes der en stigning i offentlige investeringer på 6,8 pct.
Både beskæftigelse og ledighed falder i 2013
Problemerne med at få gang i væksten afspejler sig i udviklingen i både arbejdsstyrken og beskæftigelsen. I 2013 forventes der et fald i antal beskæftigede på 6.000 personer. Både arbejdsstyrke og bruttoledigheden forventes at falde med 8.000 personer.
Faldet i bruttoledigheden vil ifølge prognosen fortsætte i 2014 med 6.000 personer, mens beskæftigelsen vil stige med 9.000 personer.
Betalingsbalancen har det godt
Når det kommer til betalingsbalancen, har der derimod ikke været behov for nedjusteringer, tværtimod. Både for 2013 og 2014 viser den nye august-prognose, at betalingsbalancen har det godt. Den forventes at blive på 100,4 mia. kr. i 2013 stigende til 108,4 mia.kr. i 2014. Det er hhv. 15,2 mia. kr. og 15,4 mia. kr. mere, end regeringen troede for bare tre måneder siden.
FTF vurdering
Det er positivt, at forbrugerne er begyndt at få tilliden til den økonomiske udvikling tilbage. Det er der også et stort behov for. Gennem krisen har der været en forventning om, at det private forbrug skulle trække væksten i gang, men det er udeblevet, og forbrugernes tillid har længe været negativ. Nu er der tegn på vending, hvilket pudsigt nok er samtidig med at regeringen peger på, at det er udviklingen i udlandet, der skal drive væksten.
Umiddelbart kan den spirende vækst da også synes usikker, især når det er udlandet, der skal trække læsset. Regeringen burde efter FTF’s opfattelse selv skubbe på for at være sikker på, at der kommer gang i opsvinget. Det kunne ske ved, at man i forbindelse med finansloven for 2014 tog opfordringen fra de økonomiske vismænd til sig og lempede finanspolitikken. Vismændene har peget på, at der vil være plads til en lempelse på ca. 10 mia. kr. uden at de krav til finanspolitikken som EU og finanspagten stiller, vil blive krænket.
Derudover bør det være centralt for regeringen, at de midler der afsættes på de offentlige budgetter faktisk bliver brugt. I både 2011 og 2012 var der i kommunerne et underforbrug på ca. 5 mia. kr. primært fordi kommunerne var presset af regnskabssanktionen. Resultatet var, at den offentlige sektor bidrog negativt til BNP-væksten. Det samme ser ud til at ske i 2013. Regnskabssanktion og underforbruget har medvirket til at der siden 2010 er 25.000 færre ansatte i kommunerne.
Samtidig med at regeringen offentliggjorde sit udspil til finanslov for 2014 kom Indenrigs- og Økonomiministeriet med en redegørelse for Danmarks økonomiske situation i Økonomisk Redegørelse.