Kommunerne sparer mere, end de skal i forhold til deres budget. Det kom frem for kun få dage siden.

I går åbnede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager så  op for en ny vej ud af sparezonen for kommunerne ved at udtale, at ”sanktionssystemet kan justeres, hvis der er brug for det”.  Med andre ord er ministeren villig til at se på, om den økonomiske hammer, der i dag rammer kommuner med fuld kraft for selv små budgetoverskridelser, skal falde mindre tungt.

Det skal den, mener FTF. Der i høj grad brug for at løsne op for statens økonomiske styring af kommunerne, mener hovedorganisationen for 450.000 offentligt og privat ansatte. For ifølge nye tal fra FTF er det præcis udsigten til økonomisk straf, der får mange kommunale institutioner til holde mere på pengene, end de er blevet bedt om.

Skoler, børnehaver, plejehjem osv. er pga. regeringens såkaldte regnskabssanktion blevet så forsigtige med at bruge hele deres servicebudget, at de i større eller mindre grad underforbruger i forhold til deres budget. Det svarer 68 procent af de 48 kommuner, der har deltaget i FTF’s årlige rundspørge til landets kommunaldirektører.

Kommunerne sparer allerede for meget
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, peger på, at kommunernes overdrevne forsigtighed går ud over beskæftigelsen og samfundsøkonomien. Kommunerne har fx nedlagt hele 30.000 fuldtidsstillinger i løbet af de tre seneste år.

”Den frygt og usikkerhed, som de mange fyringer skaber hos borgerne, forplanter sig i deres eget private forbrug. På den måde er hverken det private eller offentlige forbrug med til at øge væksten og få gang i beskæftigelsen”, siger Bente Sorgenfrey.
Regeringen må derfor afskaffe de skrappe økonomiske sanktioner, der de seneste år har fået kommuner og regioner til at holde mere på pengene, end de er blevet bedt om, mener hun.
”Kommunerne sparer ikke af lyst – de sparer af frygt for en benhård økonomisk straf”, siger Bente Sorgenfrey.
FTF har allerede længe peget på, at der er behov for at lempe regnskabssanktionen. Nu er behovet mere presserende end nogensinde, mener FTF’s formand.


Brug de penge, I rent faktisk har
”Økonomi- og indenrigsministeren har netop udtalt i pressen, at regnskabssystemet kan justeres, hvis der er brug det. Og det er der i høj grad! Så det regner vi med, at Vestager tager hånd om i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi, som netop nu er ved at blive forhandlet på plads”, siger Bente Sorgenfrey.

Uden en regnskabssanktion hængende over hovedet  vil kommunerne i højere grad kunne være med til at sætte skub i væksten og afhjælpe ledigheden, mener hun.
”Vi opfordrer ikke til, at offentlige arbejdspladser skal sprænge deres budgetter. Men de skal bruge de penge, de rent faktisk har mulighed for”, siger FTF’s formand.