Statsministeren har netop offentliggjort regeringens løsning på det problem, at titusindvis af ledige er faldet eller er ved at falde ud dagpengesystemet. Regeringens udspil skal nu forhandles på plads med – forventer man – Enhedslisten, der længe har krævet forbedringer af dagpengesystemet og akutpakkerne.
Udspillet til forhandlingerne indebærer, at ledige, der falder ud af dagpengesystemet, i stedet kan få en ny arbejdsmarkedsydelse. Ydelsen har samme størrelse som den uddannelsesydelse til de udfaldne fra dagpengesystemet, som Enhedslisten fik forhandlet hjem ved sidste finanslov. Den nye arbejdsmarkedsydelse skal til dels finansieres af et højere dagpengebidrag fra danskerne via deres a-kasse-medlemsskab.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey er overvejende positiv i sin reaktion på udspillet. FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte:
”Det er en god løsning på problemet indtil videre. Regeringen redder økonomien i tusindvis af familier og erkender at man ikke skal tage forsørgelsen fra folk under en økonomisk krise. Det er godt – og på høje tid”, siger hun.
Stadig brug for permanente forbedringer
Bente Sorgenfrey påpeger, at der stadig er brug for permanente forbedringer af dagpengesystemet:
”Det er for svært at genoptjene ret til dagpenge. Man bør genindføre et genoptjeningskrav på 26 uger. Det er også nødvendigt at forbedre retten til supplerende dagpenge, så det bedre kan betale sig at arbejde i de brancher, hvor man har en masse små ansættelser – fx blandt musikere og skuespillere”, siger hun.
Bente Sorgenfrey finder det også positivt, at regeringen nu med sin kommission reelt åbner for nye forhandlinger om en permanent forbedring af dagpengesystemet.
Samtaler hver anden uge
FTF understreger, at man også skal gøre en mere aktiv indsats for at ledige tilbage i arbejde og ikke blot parkere dem på forsørgelse. FTF foreslår bl.a. samtaler om job med de ledige hver anden uge og bedre muligheder end i dag for at uddanne sig både i og efter dagpengeperioden.
Konkret foreslår FTF at udvide ordningen med opkvalificeringsjob, hvor arbejdsgivere får tilskud til at give medarbejdere nye og nødvendige evner, mens de er ude på virksomheden i job. Og at ledige uden mere ret til dagpenge eller kontanthjælp skal kunne uddanne sig og få enten Statens Voksenuddannelsesstøtte eller Videre-efteruddannelses-godtgørelse (VEU). Det kan ledige ikke i dag, og det håber FTF kan komme ind i de forhandlinger, der nu går i gang