Mange FTF’ere arbejder med mennesker. For de fleste er det meget meningsfuldt, men det kan også være kilden til stress og udbrændthed.
Høje følelsesmæssige krav er et vilkår, når man arbejder med mennesker. Derfor skal arbejdspladserne aktivt arbejde for at sikre rammerne for, at kerneopgaven kan løses tilfredsstillende, og dermed minimere de negative konsekvenser, det kan have for medarbejdernes trivsel og helbred.
Her er positive arbejdsmiljøfaktorer vigtige. Vi ved, at god ledelse, social støtte, indflydelse i arbejdet, udviklingsmuligheder og social kapital er vigtige forudsætninger for, at medarbejderne kan trives med høje følelsesmæssige krav i arbejdet.
Derfor skal arbejdsmiljøindsatsen gå på to ben. Først og fremmest skal indsatsen fokusere på at minimere risikofaktorer. Dernæst skal indsatsen understøtte de positive arbejdsmiljøfaktorer, der kan fremme et godt psykisk arbejdsmiljø og hæmme de negative konsekvenser, som arbejdet med mennesker kan have.
Denne fjerde delrapport om resultaterne fra en omfattende kortlægning af FTF’ernes psykiske arbejdsmiljø sætter fokus på følelsesmæssige krav og positive faktorer i arbejdet.
Rapporten dokumenterer, at FTF’ere har markant højere følelsesmæssige krav og krav om at skjule følelser end gennemsnittet af lønmodtagere. Rapporten viser også, at begge typer følelsesmæssige krav hænger sammen med trivsel og helbred i form af øget risiko for stress, arbejdsrelateret udbrændthed, dårligere psykisk velbefindende og højere sygefravær.
Resultaterne fra undersøgelsen peger samtidigt på, at positive faktorer i arbejdet hænger sammen med både færre følelsesmæssige belastninger i arbejdet og med bedre trivsel og helbred. Herudover kan de positive faktorer i en vis udstrækning fungere som buffere mod de negative effekter af følelsesmæssige krav i arbejdet i forhold til både stress, psykisk velbefindende og udbrændthed.