Mange af talerne på FTF’s kongres i dag kom ind på dagpengesagen. Der var både ros til regeringen for akutpakkerne og finanslovsaftalen og kritik af, at der endnu ikke er fundet en varig løsning.
Kongressen vedtog i forlængelse af debatten en udtalelse.
Den lægger vægt på, at regeringen bruger tiden frem til sommeren 2013 på at finde en permanent løsning. Det skal blandt andet gøre det nemmere at genoptjene ret til dagpenge for dem, der har mistet den.
Det skal også være nemmere at få supplerende dagpenge – begge dele blandt andet med det mål igen at gøre det attraktivt at arbejde.
Udtalelsen fra FTF’s kongres lyder i sin helhed sådan:
"FTF opfordrer regeringen til, at der for alvor sættes gang i vækst og beskæftigelse – regeringen kan gøre endnu mere.
FTF opfordrer samtidig regeringen til at få skabt en varig løsning for de udfaldstruede dagpengemodtagere.
Finansloven løser ikke de konsekvenser som er skabt af dagpengereformen. Tusinder af dagpengemodtagere risikerer at miste deres dagpenge og dermed deres forsørgelsesgrundlag.
Der er skabt en midlertidig forsørgelses løsning for dem der mister deres dagpenge, og FTF skal kraftigt opfordre til at perioden frem til sommeren 2013 bruges til at sikre varige løsninger.
FTF opfordrer regeringen til at ændre på genoptjeningskravet og mulighederne for supplerende dagpenge.
Der er ikke brug for udsigtsløs aktivering på kurser eller i aktiveringsjob, når det ikke øger chancen for, at den arbejdsløse får varig beskæftigelse. Samfundet bruger milliarder på denne aktivering, som med statsrevisorernes ord, i bedste fald er virkningsløs.
Pengene bør i stedet bruges til en aktiv arbejdsmarkedspolitik, som sikrer uddannelse til arbejdsløse i det omfang, det er nødvendigt for at få kompetencerne til at matche arbejdsmarkedets krav."