Som led i udmøntning af initiativet Effektiv Administration fremsættes en række lovforslag, der alle indeholder effektiviserings- og prioriteringsinitiativer på Justitsministeriets område.
FTF har modtaget forslag til Lov om ændring af lov om behandling af personoplysninger, lov om udgivelsen af en Lovtidende og en Ministerialtidende, lov om hittegods, lov om skyldneres ret til at frigøre sig ved deponering samt forslag om, at Justitsministeriet ophører med at udarbejde en årlig retssikkerhedsredegørelse vedrørende anvendelse af tvangsindgreb mv., i høring og har følgende bemærkninger:
FTF kan i det store og hele tilslutte sig de foreslåede ændringer i de respektive lovforslag.
FTF er dog betænkelig ved forslaget om at forhøje betalingen efter persondatalovens § 63, stk. 2, for private dataansvarliges og databehandleres anmeldelser til og ansøgninger om tilladelser fra Datatilsynet fra 1.000 kr. til 2.000 kr. En sådan forhøjelse kan medføre risiko for, at der sker færre anmeldelser og ansøgninger om tilladelse fra private virksomheder, f.eks. i forhold til behandling af følsomme og semi-følsomme oplysninger efter persondatalovens § 7, stk. 1, og § 8, stk. 4. Dette vil efter FTF’s opfattelse kunne medføre en mindre beskyttelse af de registrerede personer, ligesom det medfører en øget økonomisk byrde for de dataansvarlige virksomheder. På den baggrund kan FTF ikke tilslutte sig forslaget om forhøjelse af gebyret i henhold til persondatalovens § 63, stk. 2.
FTF kan heller ikke tilslutte sig forslaget om, at Justitsministeriet ikke længere skal udarbejde årlige redegørelser til Folketinget om forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter uden for strafferetsplejen. Èt af formålene med vedtagelsen af retssikkerhedsloven var at styrke borgernes retssikkerhed. Formålet med de årlige redegørelser til Folketinget er at styrke den offentlige interesse og debat om – netop – borgernes retssikkerhed. På den baggrund kan FTF ikke tilslutte sig, at de årlige redegørelser falder bort. Formålet efter retssikkerhedsloven om at styrke borgernes retssikkerhed gælder uændret, og dermed er der tilsvarende fortsat behov for den årlige redegørelse til Folketinget.
FTF har derudover ingen yderligere bemærkninger til de respektive lovforslag.