Tidligere i dag var Ursula von der Leyen på talerstolen i Strasbourg. Her skulle hun give sin årlige State of the Union-tale, og hun kom meget vidt omkring. Der var både fokus på situationen i Afghanistan, COVID-19 og sikkerhed og forsvar.

Hvad jeg med glæde bed særligt mærke, var talens fokus på unges muligheder for uddannelse og beskæftigelse. 2022 skal være de unges år, og Kommissionen lægger op til, at det er de unge, der skal styre debatten i Konferencen om Europas fremtid.

Talen manglede klarere svar på, hvordan uligheden i Europa nedbringes oven på corona pandemien

Bente Sorgenfrey

Der var dog ingen konkrete initiativer i hendes tale, der signalerede, at denne gang er det ungdommens tur.

Lovende løfter om retfærdig grøn omstilling

Et andet stærkt budskab fra kommissionsformanden var, da hun i talen slog fast, at menneskerettigheder ikke er til salg uanset prisen, og at Kommissionen har til hensigt at forbyde produkter, der er udviklet under tvangsarbejde. 

Hendes løfter om en social retfærdig grøn omstilling var også lovende. Den fælles europæiske klimapolitik har nemlig enorm betydning for danske virksomheder, borgere og fællesskabet.

Nogle lønmodtagere vil uundgåeligt blive ramt, når den grønne omstilling tager fart. Det er derfor vigtigt, at den grønne omstilling har en social dimension, hvis vi vil nå i mål, sagde hun og pegede på den sociale klimafond til støtte for særligt udsatte grupper og områder. 

Alle midler skal anvendes til sit formål

Afslutningsvis vil jeg fremhæve det vigtige fokus på retsstatsprincippet.

Det er, som kommissionsformanden siger, afgørende, at alle midler i EU-budgettet anvendes til sit formål, og overholder retsstatsprincippet. Det, mener jeg, er et stærkt budskab i forhold til at værne om vores fælles europæiske værdier. 

Alt i alt var der en del positive toner, men talen var også meget overordnet. Den adresserede flere af de udfordringer, vi står foran i EU, men manglede klarere svar på, hvordan uligheden i Europa nedbringes oven på corona pandemien.

Bente SORGENFREY

Alt i alt var der en del positive toner, men talen var også meget overordnet. Den adresserede flere af de udfordringer, vi står foran i EU, men manglede klarere svar på, hvordan uligheden i Europa nedbringes oven på corona pandemien.

Jeg havde gerne set, at Ursula von der Leyen havde lagt mere vægt på vigtigheden af stærke partnerskaber og social dialog, så vi sammen kan løfte de mange udfordringer. Samt hvordan vi får skabt et mere fair Europa med en bedre fordeling af de økonomiske goder.