Mere end en femtedel (21,4 pct.) af Danmarks samlede import kommer fra lande, hvor arbejdstageres rettigheder systematisk krænkes. Det samme gælder for 65 pct. af vores importerede tekstiler, herunder tøj, håndklæder, sengetøj osv. Det viser en ny undersøgelse fra Tænketanken Cevea udarbejdet for LO.

I 80 lande verden over er lønmodtagere ikke fri til at danne eller tilslutte sig fagforeninger, og har ikke ret til at strejke eller indgå i kollektive overenskomstforhandlinger uden at frygte repressalier fra arbejdsgiver eller myndighederne.

Jeg peger ikke fingre
? Det er uhyrligt, hvad lønmodtagere verden over skal finde sig i fra arbejdsgivere og myndigheder. Jeg peger ikke fingre af den enkelte forbruger, der naturligvis ikke kender forholdene for tøjproduktion i fx Sydøstasien. Men danske arbejdsgivere, der producerer i tredjeverdenslande, den danske regering, EU og de multinationale virksomheder kan gøre en kæmpe forskel sammen med os i den internationale fagbevægelse, hvis de ellers vil.

? Fx bør det være sådan, at danske virksomheder, der har ansatte og aktiviteter i udlandet, skal redegøre for, hvordan de sikrer arbejdstagerrettigheder i de pågældende lande og pålægges på den måde et ansvar, de skal efterleve. Det vil være en hjælp, også for forbrugerne, siger Lizette Risgaard.

Nogle danske virksomheder er faktisk gået sammen med bl.a. fagbevægelsen i det der hedder Dansk Initiativ for Etisk Handel, der bl.a. har til formål at fremme ansvarlig handel, der respekterer menneske- og arbejdstagerrettigheder.

? Derudover skal EU træde i karakter og bremse import fra lande, hvor arbejdstagerrettigheder ikke overholdes. For EU indskriver rent faktisk i sine handelsaftaler, at arbejdstagerrettigheder skal overholdes. Derfor skal de naturligvis også håndhæves, siger Lizette Risgaard.

? Det glæder mig, at den internationale fagbevægelse kommer til København i december, så vi kan udvikle og planlægge de næste fire års kamp mod den umenneskelige behandling af lønmodtagere.

Ceveas undersøgelse sætter netop fokus på dagsordenen på Den Internationale Fagbevægelses 4. verdenskongres, der afholdes den 2.-9. december i København. Her vil cirka 1000 fagforeningsfolk fra hele verden netop sætte spot på lønmodtagernes rettigheder.

Læs Ceveas notat ?Mere end 20 pct. af dansk import stammer fra lande, der systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerettigheder?

Kontakt:
LO?s pressekoordinator Anette Bindslev, 23 38 42 14 eller
Ceveas kommunikationschef Kasper Fogh 26 11 15 19.