Regeringen fortsætter med at udhule kvaliteten af den offentlige service. Regeringen vil kun øge det offentlige forbrug med 0,4 procent i 2019. Det er ikke engang nok til, at vi kan fastholde det serviceniveau, som vi har i dag. Det kræver som minimum en vækst på 0,6 procent. Og der skal endnu mere til, hvis vi også skal udvikle velfærden, så vi kan opretholde en tidssvarende kvalitet.

? Regeringen drøner i den forkerte retning! Vi skal investere i vores fælles velfærd, så lønmodtagerne og alle andre trygt kan overlade deres børn til gode daginstitutioner og skoler, og deres gamle forældre i en tryg ældrepleje, siger Lizette Risgaard i en kommentar til det netop offentliggjorte forslag til finanslov for 2019.

Udhuling af erhvervsskolernes økonomi fortsætter

Heller ikke erhvervsskolerne får næste år de nødvendige ressourcer til at tiltrække flere unge, så virksomhederne kan få de smede, elektrikere og procesoperatører, de har brug for i fremtiden.

Tværtimod skærer regeringen erhvervsskolerne med omkring 300 mio. kr. i 2019! Derudover stopper grønthøsterbesparelserne først om tre år, altså i 2022.

Regeringens politik står i skærende kontrast til virkelighedens verden, hvor vi ser et fortsat fald i tilgangen til erhvervsuddannelserne, samtidig med at vi risikerer at mangle 70.000 faglærte i 2025.

? Det er mig ubegribeligt, at regeringen fortsat skærer i erhvervsuddannelserne, når alle ? også regeringen ? er enige i, at vi står over for at mangle titusindvis af faglærte de kommende år. Skolerne har tværtimod brug for markant flere midler til at løfte den store opgave, de står overfor, siger Lizette Risgaard og fortsætter:

? Regeringens bebudede erhvervsuddannelsesudspil skal indeholde et betydeligt økonomisk løft i 2019 og frem. Afskaffelse af omprioriteringsbidraget og videreførelse af kvalitetspuljen vil blot være at fodre hunden med egen hale. Der skal mere til for at øge kvaliteten.

? Jeg regner da med, at regeringen stadig står bag vores fælles mål om, at flere skal have en erhvervsuddannelse, siger Lizette Risgaard.

Manglende kontrol af social dumping

Til trods for at SKAT faktisk har plus på kontoen, når de fanger uærlige arbejdsgivere, der snyder i skat og hyrer billig udenlandsk arbejdskraft, vil regeringen heller ikke næste år sætte turbo på kontrollen.

? Når man tænker på, hvor nemt det ville være at øge kontrollen med virksomhedernes brug af udenlandsk arbejdskraft, og når man oven i købet ved, at kontrollen tjener sig selv ind op til flere gange, får man den tanke, at regeringen faktisk ikke synes, det er så slemt med underbetaling af udenlandsk arbejdskraft. Det er en hån mod danske lønmodtagere, der udsættes for ulige konkurrence, siger Lizette Risgaard, der betegner regeringens annoncerede udspil Ordnede forhold som ?fugle på taget?.

Hvid pind efter bedre arbejdsmiljø

? Alle er enige om, at hvis flere skal holde længere på jobbet, er det afgørende, at arbejdsmiljøet forbedres. Alligevel er antallet af tilsyn på virksomhederne blevet omtrent halveret siden 2015, og regeringen ønsker heller ikke næste år at styrke tilsynet. Det er dybt beskæmmende, at regeringen sætter lønmodtagernes sundhed på arbejdspladsen på spil, siger Lizette Risgaard.

Hun påpeger, at Arbejdstilsynet som minimum har brug for 100 mio. kr. ekstra årligt for at klare opgaven.

Kontakt LO?s pressekoordinator Anette Bindslev 23 38 42 14.