Seksuel orientering og kønsidentitet er i dag en barriere for mange LGBT-personer ude på arbejdspladserne. En undersøgelse som Epinion tidligere har lavet for LO, FTF og Akademikerne viser nemlig, at hele 40 pct. af LGBT-personer ikke tør være åbne på deres arbejdsplads. Det ønsker regeringen nu at gøre op med.

– Regeringens handlingsplan er et vigtigt skridt i retningen mod mindre diskrimination og større mangfoldighed på arbejdspladserne. Det er rigtig vigtigt, at man kan være sig selv, når man går på arbejde. En stor del af det at være glad for sit arbejde er jo, at man ikke behøver at skjule, hvem man er. Det er derfor helt afgørende, at arbejdspladserne sikrer en kultur og et arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Fem konkrete indsatser skal være med til at skabe mere åbenhed og inklusion på arbejdsmarkedet. Et af forslagene handler om, at Beskæftigelsesministeriet vil undersøge muligheden for at inkludere LGBTI-identiteter som en baggrundsvariabel i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs store spørgeskemaundersøgelse.

– En af de helt store udfordringer på området er, at der ikke findes systematisk forskning om, hvilke barrierer, udfordringer og fordomme LGBT-personer møder ude på arbejdspladsen. Og det er altså vanskeligt at målrette en indsats, når vi ikke ved, hvordan situationen ser ud for de mange LGBT-personer. Der er derfor stort behov for, at vi bliver klogere på, hvor vi skal sætte ind, siger Nanna Højlund.

Ud over en revision af NFA?s spørgeskema, har regeringen fremlagt følgende forslag til at fremme mangfoldighed på arbejdspladsen:

  • Dialog med virksomheder og organisationer om åbenhed og inklusion af LGBTI-personer på arbejdspladsen
  • Kampagne der skal fremme åbenhed og inklusion af LGBTI-personer på arbejdsmarkedet
  • Undersøgelse af barrierer for åbenhed på arbejdspladsen
  • Indarbejdelse af LGBTI-eksempel i Arbejdstilsynets vejledning om mobning og seksuel chikane

– Regeringens handlingsplan sender et stærkt signal om, at diskrimination af enhver slags er helt uacceptabel. Jeg kan dog ærgre mig over, at regeringen ikke har afsat mere end 25 mio. til de mange initiativer, siger Nanna Højlund.

Kontakt: LO’s pressetelefon 26 11 97 10.