? Beskæftigelsesministeriets nyeste tal for dagpengemodtagernes rådighed viser således også, at andelen af ledige der får en rød smiley, fordi de ikke har søgt job i den seneste måned, kun udgør 3,8 pct., udtaler LO-næstformand Ejner K. Holst.

Selvfølgelig skal de ledige stå til rådighed. Det er en af forudsætninger bag befolkningens store opbakning til dagpengesystemet. Men det gør de altså også.

? Der er i stedet behov for, at virksomhederne kommer op i gear og synliggør de ledige job. Hvis virksomhederne ikke slår jobbene op, kan de ledige jo heller ikke søge dem. Det er spørgsmålet, om det som gælder for de offentlige virksomheder, at alle ledige stillinger skal slås op, ikke bør udvides til også at gælde for de private virksomheder, udtaler Ejner K. Holst.

DA bruger desuden tallene forkert. Når de ledige svarer nej til et af de tre spørgsmål fra Arbejdskraftundersøgelsen, som DA refererer, er det ikke lig med, at de ikke er jobsøgende. Hvis man fx har fået et job på hånden, som man skal tiltræde om en uge, vil man jo næppe svare ja til, at man er klar til at tiltræde et job inden for 14 dage. Og så går spørgsmålene på de lediges tanker og ønsker, hvor det hellere burde gå på deres handlinger. Om man fx decideret ønsker et arbejde, er mindre vigtigt, som om man reelt er jobsøgende ? og det er de ledige jo ? det viser ministeriets tal.

? I øvrigt har OECD tidligere undersøgt og konkluderet, at Danmark har OECD de 4. skrappeste rådighedsregler i OECD, hvorfor der ikke er belæg for at hævde, at dagpengemodtagerne ikke står til rådighed.

Hvis det er rigtigt, at hver tredje kontanthjælpsmodtager ikke står til rådighed, bør man naturligvis se på det, herunder se på årsagerne til tallet for kontanthjælpsmodtagerne. For det er klart, at ledige der ikke står til rådighed, skal have en sanktion. Men det bør også undersøges, om der er ?gode grunde? til, at tallet for kontanthjælpsmodtagere er, som det er.

? Når Liberal Alliance foreslår, at kontanthjælpsmodtagerne skal have frataget deres kontanthjælp i et helt år, er det langt ude. Det er klart, at alle ledige der ikke står til rådighed, naturligvis skal have en sanktion, men et helt års udelukkelse er imidlertid helt på månen. Vi taler jo om det nederste sociale sikkerhedsnet, udtaler Ejner K. Holst.