Kommentaren kommer på baggrund af en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet der viser, at ud af de 35 uddannelser, der i 2017 ansøgte om at blive en såkaldt ?fordelsuddannelse?, levede 22 af dem op til kravene.
En fordelsuddannelse er en uddannelse inden for fag, hvor der i særlig grad forventes et stort behov for arbejdskraft. Fordelsuddannelserne skal bl.a. kunne tilbyde mindst 90 procent af eleverne praktik efter tre måneder. Fordelsuddannelserne blev udviklet som en del af trepartsaftalen om praktikpladser og formålet var at motivere virksomheder til at oprette flere pladser til de unge. Ifølge aftalen modtager en virksomhed 5000 kr., hver gang de opretter en praktikplads inden for en af fordelsuddannelsernes områder. Blandt fordelsuddannelserne er slagter, mejerist, glarmester og køletekniker. Se listen herunder.
I den anden ende af skalaen levede fx karosseriuddannelsen, industrioperatøruddannelsen, og skibsmontøruddannelsen ikke op til kriterierne for at blev en fordelsuddannelse i 2017.
? Det er glædeligt, at arbejdsgiverne inden for de udvalgte områder langt hen ad vejen tager deres ansvar alvorligt og garanterer de unge en praktikplads. Men mange virksomheder i særligt industrien bliver nødt til gøre det bedre, hvis de ikke skal stå uden kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, siger Ejner K. Holst.
Læs pressemeddelelse og notat fra Undervisningsministeriet her
Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.