Af Mette Vosgerau, Danske Psykomotoriske Terapeuter
Danske Psykomotoriske Terapeuter er et af de forbund, der giver ledige, nyuddannede mulighed for at deltage i en traineeordning i en virksomhed. Traineeforløbene etableres i tæt samarbejde med Din Sundhedsfaglige a-kasse (DSA).
Den mulighed benyttede Helena Hammer som nyuddannet professionsbachelor i psykomotorik i en målrettet jagt efter job. Det tager tre et halvt år at blive professionsbachelor i psykomotorik, og i løbet af den periode blev Helena mere og mere sikker: Hendes fremtidige job skulle være i psykiatrien – gerne med fokus på spiseforstyrrelser.
Men da eksamensræset endelig blev afløst af en målrettet jobsøgning, blev det hurtigt klart, at hun manglede praktisk erfaring.
”I mange af de job, jeg søgte, skulle jeg arbejde med meget sårbare borgere, og derfor var de både forbeholdne overfor min manglende erfaring og min unge alder – de kunne jo ikke være sikre på, om jeg kunne klare jobbet”, siger den 24-årige Helena Hammer.

Nysgerrig leder
Lederen på et bosted blev alligevel nysgerrig på den målrettede, nyuddannede ansøger. Selv om bostedet ikke umiddelbart ville ansætte Helena, blev hun inviteret til at komme forbi til en snak.
Forinden ringede Helena til sin fagforening, Danske Psykomotoriske Terapeuter, for at få et godt råd, og her hørte hun om trainee-forløbet. Og 1-2-3 var der en aftale i stand om et fire ugers forløb.
Det blev fire uger, der ændrede hendes jobsituation.
”Jeg fik bekræftet og afkræftet mange af mine forventninger til at arbejde i psykiatrien, og jeg fandt ud af, hvordan jeg bedst kan bidrage med min psykomotoriske faglighed”, forklarer Helena Hammer.
Gav selvtillid og struktur i hverdagen
”Det gav rigtig meget selvtillid både fagligt og personligt. Afslag på afslag er demotiverende, og man kan få fornemmelsen af at være stagneret. Nu rykkede jeg mig pludselig igen og fik struktur på min hverdag”, siger hun.

Strukturen i hverdagen blev ikke begrænset til de fire uger i praktik, for bostedet ansatte Helena efterfølgende som vikar – og nu er hun netop blevet tilbudt en fastansættelse.
”Ledelsen kan både se muligheder i min faglighed og faktisk også i min alder, selv om den oprindeligt var et problem for mig i jobsøgningen. Mange af de andre ansatte er ældre og mere erfarne, så jeg kan bidrage med noget særligt”, siger hun.

Oven i købet er Helena Hammer blevet støtteperson for en pige, der har en spiseforstyrrelse, så hun arbejder også indenfor det område i psykiatrien, hun drømte om. Derfor er hendes holdning også klar:
”Jeg vil helt sikkert anbefale andre at bruge trainee-ordningen! Det koster dig ikke noget, men det kan give så meget fagligt selvværd – og så kan det ikke mindst være et springbræt til den videre jobsøgning, fordi man kan være meget mere konkret i sin ansøgning, når man har været ude at bruge sin faglighed i praksis”, siger hun.