FTF har den 3. april 2018 modtaget udkast til bekendtgørelse om pulje til sporskifte i høring. Bekendtgørelsen udmønter aftalen om sporskifte i trepartsaftale III om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse (2018 – 2021) fra oktober 2017.

FTF finder overordnet, at sporskifteordningen kan bidrage positivt til forebyggelse af udstødning fra arbejdsmarkedet som følge af fysisk og psykisk nedslidning på jobbet, idet ordningen understøtter en tidlig indsats, hvor nedslidningstruede medarbejdere omskoles til at varetage mindre nedslidende jobfunktioner.

FTF mener, at det skal præciseres i bekendtgørelsen under Anvendelsesområde, formål og målgruppe, og i den tilhørende vejledning, at målgruppen for puljen er såvel private som offentlige arbejdspladser (produktionsenheder). Der er tale om en videreførelse af Sporskifteordningen (2014 – 2016), som blev etableret under Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse i henhold til politisk aftale fra juni 2014. Den tidligere sporskifteordning var målrettet såvel private som offentlige arbejdspladser (produktionsenheder) inden for 18 særligt nedslidningstruede brancher.

FTF finder det positivt, at det i § 1, stk. 3 er præciseret, at målgruppen også omfatter brancher med nedslidningstruede jobgrupper, herunder jobgrupper, hvor medarbejdere er i risiko for at blive nedslidte som følge af psykisk belastende arbejde. FTF vil påpege, at det tilsvarende bør præciseres i § 4 under Udpegning af brancher, at der er tale om udpegning af brancher og jobgrupper, inden for hvilke, offentlige og private arbejdspladser (produktionsenheder) kan søge om støtte. Tilsvarende skal listen, der offentliggøres på www.star.dk, inkludere brancher og jobgrupper.

I forhold til udpegning af brancher og jobgrupper, der er i risiko for nedslidning som følge af psykisk belastende arbejde, vil FTF pege på, at jobgrupper og brancher, som falder inden for NFA’s belastningsindeks for psykisk belastede, skal indgå. Dette vil eksempelvis indebære, at undervisere og ansatte på hospitaler omfattes af sporskifteordningen (ud over fx ansatte i daginstitutioner, døgninstitutioner/hjemmepleje og politi, som også var omfattet af den tidligere sporskifteordning).
FTF mener, at det skal præciseres i § 4 under Udpegning af brancher, at Arbejdsmiljørådet skal høres forud for udpegning af brancher og jobgrupper. Af udkastet til bekendtgørelse fremgår, at de udpegede brancher skal forelægges Arbejdsmiljørådet. Dette kan opfattes som om, Arbejdsmiljørådet får forelagt en allerede besluttet udpegning uden mulighed for at tilkendegive synspunkter og anbefalinger. Der skal sikres tidlig og reel inddragelse af Arbejdsmiljørådet i forbindelse med udpegningen af nedslidningstruede brancher og jobgrupper.

FTF konstaterer, at beløbsgrænserne i § 3 under Kriterier for tildeling af tilskud på hhv. 260 kr. i lønkompensation pr. time i op til fem timer, samt maksimal støtte på 120.000 kr. pr. sporskiftepakke, modsvarer de beløb, som var fastsat i den tidligere sporskifteordning etableret i 2014. FTF vil pege på, at beløbene årligt bør løn- og pristalsreguleres i perioden 2018 – 2021, hvor der er afsat bevillinger til sporskiftepuljen, så de modsvarer den reelle løn- og prisudvikling.